Kezdőlap > Packinfo > Environment > Kiderült: a csomagolás ártalmasabb, mint a gyorskaja
Environment

Kiderült: a csomagolás ártalmasabb, mint a gyorskaja

Rengeteg amerikai gyorsételt csomagolnak olyan anyagokba, amelyek igen veszélyesek az emberi szervezetre nézve – derült ki egy friss kutatásból. A csomagolásban található polifluoroalkilok, azaz PFC-k többek közt a tűzoltó felszerelések, a teflonedények és a rovarirtószerek összetevői.

A Notre Dame Egyetem szakértői több mint 400 különböző csomagolóanyagot teszteltek, többek közt szendvicseket és hamburgereket védő papírokat, péksüteményes zacskókat, poharakat és sült burgonyás dobozokat. Az így kimutatott PFC 56 százalékban desszert- és kenyércsomagolásokon, 38 százalékban szendvics- és hamburgerpapíron, 20 százalékban pedig kartonon volt fellelhető.

Kiderült: a csomagolás ártalmasabb, mint a gyorskaja

Ezek az anyagok a csomagolásról átvándorolhatnak az ételre, elfogyasztva pedig felhalmozódhatnak a szervezetben:

Bekerülnek a véráramba, ott is maradnak és felhalmozódnak. Vannak olyan betegségek, melyek összefüggésben vannak velük, szóval nem igazán akarunk ilyen típusú anyagokat odakint találni

– figyelmeztetett Graham Peaslee, a kutatásban résztvevő egyetem magfizikusa.

A PFC-k többek közt vese és hererákot, pajzsmirigybetegségeket, gyermekeknél pedig alacsony születési súlyt és immunotoxicitást eredményezhetnek. A vegyületek felezési ideje rendkívül hosszú, így évekbe telhet, mire a bevitt PFC-k kiürülnek a szervezetből, így komoly közegészségügyi veszélyt jelentenek.

A vizsgálatban összesen 27 étteremláncot ellenőriztek, így például a McDonald’sot, a Burger Kinget és a Starbucksot. Miután a szakértők befejezték az elemzést, az összes olyan láncot értesítették, ahol PFC-ket fedeztek fel a csomagolásokon.

A megkeresésre azonban csak két csoport válaszolt, ők azt állították, nem tudtak a vegyi anyagok jelenlétéről. A kutatók ennek ellenére úgy vélik, bizonyos gyorséttermek tisztában lehetnek vele, hogy csomagolóanyagaikban igen magas a fluoridok aránya.

forrás: www.24.hu