Kezdőlap > Machine > Barcode - RF-ID > Mi alapján válasszunk megfelelő vonalkódnyomtatót?
Barcode - RF-IDCoding marking labellingÉlelmiszerGyógyszerIparágIpari termékekMachine

Mi alapján válasszunk megfelelő vonalkódnyomtatót?

Az elmúlt években megfigyelhető, hogy cégünk szolgáltatási közül a vonalkódnyomtatók valamint a hagyományos papír-, és műanyagalapú, illetve speciális igénybevételekre készült műanyag alapú vonalkódos címke értékesítése egyre nagyobb forgalmat bonyolító üzletággá vált. Ennek oka, hogy mára már nem csak a nagyvállalatok, multinacionális cégek, hanem a kis- és középvállalkozások is felismerték, hogy a vonalkódos vagy RFID címkék használata nagymértékben leegyszerűsíti, megkönnyíti a cég mindennapos működését, legyen szó akár az áru- és raktárkészlet követéséről vagy a termékek egyedi azonosításáról.

Milyen alap különbségek vannak a direct thermal és a thermal transfer nyomtató között?

A direct thermal (DT) nyomtatók működési elve megegyezik a hagyományos faxéval, miszerint a nyomtatási kép egy hőérzékeny papír melegítése által keletkezik. Az ilyen nyomtatók számos előnyös és  kevésbé előnyös tulajdonsággal rendelkeznek a thermal transfer(TT) nyomtatókkal összehasonlítva.   Az egyszerűbb felépítés és az olcsóbb kellékanyag költségek jelentik az előnyt, míg a nyomtatófej gyorsabb kopása, valamint a nyomtatási kép idővel való elhalványodása jelentik a fő különbséget a thermal transfer(TT) társaikhoz képest. Ez utóbbi jelenség bizonyos alkalmazásokból egyenesen kizárja a direkt termál nyomtatókat, mivel egy archív anyagban vagy egy tárgyi eszköz nyilvántartásban az előállított címkéknek évekig kell azonosíthatóknak lenniük.

Összefoglalva:

Előnyei – az egyszerűbb kezelés és felépítés, olcsóbb kellékanyag költségek

Hátrányai – a rövidebb nyomat élettartam, a fényre és hőre való nyomat érzékenység, a kevésbé tetszetős kivitel. Csak papír alapanyag használható.

————————————————————————————————————————————————————————–

A thermal transfer(TT) nyomtatók felépítése hasonlít a direkt thermal(DT) nyomtatók felépítéséhez. A főbb mechanikai különbség a thermal transfer(TT) nyomtatók tekintetében a festékszalag továbbításra szolgáló tengelyrendszer, ami alkalmassá teszi a címkenyomtatót a különböző tulajdonságú festékszalagok használatára( Wax, Wax-Resin, Resin). A nyomtatási kép nem egy hőérzékeny papíron, hanem közönséges papíron, kartonon vagy műanyag címkén (PE, PP) keletkezik. A nyomtatófej és a papír vagy a műanyag címke között egy speciális festékszalag helyezkedik el, amelyről a festékanyag hirtelen nagy hő hatására átkerül a papír vagy műanyag címkére. Ennél a nyomtatási eljárásnál a papír nem hőérzékeny, a felhevülő nyomtatófej pontok a festékszalagról égetik át a „tintát” a papírra vagy különböző speciális műanyag alapanyagokra.

Összefoglalva:

Előnyei – lehetőség műanyag alapanyagok alkalmazására (külső körülményeknek ellenállóbb alapanyag), különböző minőségű festékszalagok és címkék széles skálája, professzionális technológia

Hátrányai – a kellékanyag költségek növekedhetnek a festékszalagos thermal transfer(TT) címkenyomtató bevezetésénél.

Asztali vagy ipari vonalkódnyomtatóra van szükségem?

Az asztali vonalkódnyomtatókat olyan felhasználóknak ajánljuk, ahol a címkenyomtatási igény lefedi az alábbi kívánalmakat:

  • napi maximum címkenyomtatás 300-1000 db
  • kis nyomtató méret és kis tömeg
  • könnyű kezelhetőség
  • USB vagy hálózati nyomtatás
  • jellemzően 203 dpi / 300 dpi nyomtató felbontás

Ajánlott alkalmazási területek:

  • Kiskereskedelem
  • Belépőjegy nyomtatás
  • Postai szolgáltatások
  • Irodai környezet

Az ipari címkenyomtatók bizonyos fajtái 24/7 üzemeltetésre lettek tervezve, így nagy tömegű címke nyomtatására vagy három műszakos folyamatos címkenyomtatásra is alkalmasak. Ezeknél a típusoknál a nyomtató belső és külső felépítése, valamint mechanikus elemei fémből készültek. Az ipari vonalkódnyomtatók kialakítása lehet önálló teljes burkolatú, vagy akár gyártósorba integrálható úgynevezett „Print&Apply” rendszerek. Az ipari nyomtatók nagyon hosszú élettartamúak lehetnek, amennyiben gondoskodunk a megfelelő karbantartásról. (Karbantartási szolgáltatásunkról érdeklődjön az info@vonalkod.hu címen.)

Jellemzők:

  • napi maximum címkenyomtatás 1000- 20000 db
  • robosztus felépítés ipari körülményekhez kialakítva
  • 203dpi,300dpi és akár 600dpi felbontás
  • bizonyos modellekre 3 év gyártói garancia

Ajánlott alkalmazási területek:

  • Logisztika
  • Autó és elektronika ipar
  • Nagyteljesítményű gyártósorok, élelmiszeripar, gyógyszeripar

Print And Apply Rendszerek

Ipari nyomtatóhoz ajánljuk – Godex AG 2000ZX nyomtató címke felrakó rendszert.

A GODEX AG2000-ZX címkefelhelyező megoldása elsősorban sarzscímkézésre szolgáló rendszer. A görgős felhordó fej a szállítószalagon érkező termékek felső részén helyezi el a címkét. Az applikátor használata esetén fontos szempont a rendszer integrálhatósága a meglévő környezetbe. A szivacsos görgőfej szabálytalan alakú termékeket is képes címkézni, pl. vákuumcsomagolt terméket, zacskóba csomagolt vagy zsugorfóliázott élelmiszereket.

 Szakmai információkért forduljon értékesítőinkhez az info@vonalkod.hu címen.

Az AG2000-ZX címkefelhelyező és nyomtató rendszer nagy teljesítményű ZX1000i szériás nyomtatókhoz illeszthető, így akár nagyobb teljesítményű szállító szalagot is képes kiszolgálni.

A nyomtatórendszer három fő mechanikus alkatrészből áll:

  • Godex ZX1000i szériás nyomtató belső hordozóanyag feltekerő opcióval,
  • Állítható kinyúlású és magasságú applikátor karból
  • Speciális görgős applikátor fejből.

A ventilátor egység fő feladata a negatív vákuum előállítása, ami a címkék felületre „fújásában” játszik nagy szerepet. A nyomtatót és a szállítószalagot nem szükséges szinkronizálni. Emellett a ventilátor teljesítménye beállítható az alkalmazott címkék tömegének, hosszának és „emlékező hatásának” megfelelően.

Az AG2000-ZX vitathatatlanul kategóriája legnagyobb teljesítményű Print&Apply megoldása, viszonylag alacsony beszerzési költségének köszönhetően pedig kiváló megtérülést biztosít.

(x) Vonalkód Rendszerház 2017.09.14