Kezdőlap > Packinfo > Hajtogassuk laposra!
PackinfoPacknology

Hajtogassuk laposra!

Napjainkban nagyon népszerűek az italoskarton csomagolóeszközbe csomagolt italok, mely dobozokba üdítőitalokat, de tejtermékeket is csomagolnak.

A dobozok nagyon jó minőségű alapanyagot jelentenek a hulladék papírfeldolgozó cégeknek, ezért, mind az ő, mind pedig a fogyasztói társadalom érdeke, hogy a használat után kiürült hulladékok, megfelelő helyre kerüljenek. Néhány dolgot azonban figyelembe kell vennünk ezen kartonok hulladék kezelése során.https://assets.tetrapak.com/static/my/publishingimages/howcanyouhelp.png

Először is a kiürült dobozokat, mossuk ki alaposan, ez megakadályozza, hogy kellemetlen szagok terjengjenek, illetve a különféle baktériumok, és akár rovarok vagy rágcsálók jelenlététől is megvédenek minket, illetve a tárolóedényt, amiben ideiglenesen tartjuk azokat. Az egyadagos ún “portionpack” dobozokat, – amelyek általában szívószálnyílással vannak ellátva -, jobb ha a dobozok tetejét levágva öblítjük őket ki, sokkal könnyebb,mint enélkül. Ne felejtsük el, hogy a dobozokon a dobozok alapanyagát képező rétegeken túlmenően, lehetnek műanyag elemek, -mint pl. a záróelemek, kupakok, és azok alapjai -, valamint esetleg szívószál csomagolás is maradhat rajtuk, nem beszélve magáról a szívószálról, ami ugye szintén műanyag hulladéknak minősül.

Ezek után a dobozokat laposra hajtogatva kis helyen lehet tárolni, és a hulladék feldolgozókhoz való szállítás során is kis térfogatot igényelnek.

Vannak olyan országok, ahol gyűjtőedényként egy szintén papír alapú dobozt használnak, és amikor abban már sikerült összegyűjteni sok-sok lapra hajtott dobozt, akkor viszi ki az ember a hulladékgyűjtő szigethez, vagy a közösségi tárolóedényhez.