Kezdőlap > Actuality > FACHPACK 2016
ActualityEventsEXPO

FACHPACK 2016

FachPack 2016:
Innovációk a fenntarthatóság jegyében

•    A FachPack bemutatja a csomagolóipar újdonságait
•    Az erőforrások kímélése újrahasznosítás által
•    Magasabb energiahatékonyság intelligens megoldásokkal

Fenntarthatóság – a csomagolás területén is központi téma. Az intelligens termékfejlesztések segítségével erőforrások takaríthatók meg az értékteremtési láncban. Már számos példa van jelen a piacon, mások fejlesztés alatt állnak. Az innovációk – legyen szó termékek, folyamatok vagy szolgáltatások újításáról – a FachPack, a csomagolóipar európai szakvásárának alapvető részét képezik. Szeptember 27-től 29-ig ismét Nürnberg jelenti a találkozóhelyet a csomagolással, a technikával, a nemesítéssel és a logisztikával kapcsolatos inspirációk és konkrét megoldások vonatkozásában. Utolsó ízben mintegy 44000 szakmai látogató és 1565 kiállító folytatott eszmecserét a csomagolóipar termékeiről és szolgáltatásairól.

„Még ha a fenntarthatóság, mint fogalom manapság már-már elcsépeltnek is hat, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy alapvetően mi a lényege – ez pedig egyértelműen több egy aktuális trendnél“ mondja Heike Slotta, a rendezvényszervezője. „Ez a rendkívül fontos téma célt ért a társadalomban. A csomagolóipar is hozzáteszi a saját részét: megoldásokat és alternatívákat dolgoz ki és kínál. Ezekkel mindannyiunk találkozhat ősszel a FachPack keretében.” Az intézkedések a teljes értékteremtési láncot érintik: A csomagolások kialakítása olyan, hogy az erőforrások kímélése és az értékes anyagok újbóli rendelkezésre bocsátása érdekében könnyen újrahasznosíthatók legyenek. A gépgyártásban a digitalizálás teremti meg az energia megtakarítás és az anyagfogyasztás csökkentésének az alapját. A logisztikában pedig a termékek kialakítása a „cradle-to-cradle” gazdálkodás elve szerint történik, így például a raklapok és dobozok újrahasznosított műanyagból vagy hullámpapírból készülnek. A csomagolás-nyomtatásnál a LED-UV technológia szintén energiát takarít meg a hagyományos UV-lámpákhoz képest. Mivel a LED diódák nem fejlesztenek ózont, elszívásra sincs szükség.

Nagyobb érték kevesebb erőforrással
Az erőforrások újrahasznosítással elért kímélése irányadó stratégia a csomagolások nagyobb fenntarthatósága vonatkozásában. Azonban itt különösen a karton esetében nagyon fontos megakadályozni az ásványolaj-migrációt, azaz a csomagolásban tartalmazott ásványolaj átkerülését a csomagolt termékre. Az egyik lehetséges megoldás egy olyan termékújítás, melynél az illékony molekulákat összegyűjtik, hogy a csomagolás teljes felületén megakadályozzák az ásványolaj eredetű szénhidrogének migrációját az élelmiszerekre. Ebben az esetben a kartonhoz már nincs szükség kiegészítő védőrétegre sem.

További papíripari kezdeményezés, hogy friss rostok megtakarításához cellulózt növényi nyersanyagokkal kevernek. Ha a termék gyártásából származó maradék anyagok felhasználhatók a csomagoláshoz, akkor a koncepció különösen meggyőző. Így az egyik kartongyártó biológiai úton lebomló és újrahasznosítható kartont fejlesztett pezsgős dobozához, melynél szőlő maradványokat kevernek cellulóz szálakkal. Összességében ezen a módon több mint öt tonna friss rostot takarítottak meg.

A műanyagok alapvető anyag – nem csak a csomagolóiparban. Aki bio-műanyagokról beszél, az biológiai úton lebomló és biológiai eredetű anyagokat különböztet meg. Az első műanyagok, mint pl. a cellulóz, a linóleum és kazein biológiai eredetű, azonban biológiai úton nem lebomló anyagok voltak. Az, hogy lebomló, azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy az anyagok komposztálhatók is – ez nagy mértékben függ a bomlási feltételektől is. Manapság a trend a hosszú élettartamú, biológiai eredetű anyagok felé mutat, melyek pontosan úgy újrahasznosíthatók, mint a hagyományos műanyagok.

A fenntartható módszerek jelentette további haszon
A csomagolóipar fejlesztései megmutatják, hogy az erőforrások kíméletes felhasználásának nem kell ellentmondásban lennie a könnyű csomagolásokkal és a kényelmes kezelhetőséggel. Időközben számos olyan lezáró megoldás van a piacon, melyek mellőzik az alumínium rétegek alkalmazását. A műanyagokkal vagy biológiai eredetű műanyagokkal kombinált papír aroma-, víz- és oxigénzáró megoldásként olyan tulajdonságokkal rendelkezhet, mint a korábban alumíniumot használó többrétegű kivitelek. Az élelmiszerbiztonság és a hosszabb eltarthatóság itt fontos szempont. Csökken a tartósítószerek felhasználása, vagy akár teljesen mellőzhető is. Egy további hatás: Kevesebb élelmiszert dobnak ki, ha a csomagolt termék hosszabb tárolás esetén is friss marad.

Az intelligens megoldások fokozzák az energiahatékonyságot
A csomagolás-nyomtatásnál a LED-UV technológia jelen pillanatban erős trend. A higanylámpákkal felszerelt hagyományos UV-lámpákkal ellentétben a LED diódák csak szűk spektrális tartományú fényt bocsátanak ki. Az energiahatékonyság, az alacsonyabb hőfejlődés és a hosszabb élettartam mellett a LED-UV lámpák további előnye: Nem keletkezik ózon, és ezért nem szükséges elszívás sem. Ezenkívül a LED-UV rendszereknél az UV-teljesítmény pillanatokkal a bekapcsolás után rendelkezésre áll, így kimarad a felmelegítési fázis.

A csomagológépek gyártói előtt is ismeretes, hogy a fenntartható gyártási folyamatok az ügyfeleiknél is egyre inkább a középpontba kerülnek. A csomagolóanyag-fogyasztás alacsonyabb fóliavastagsággal vagy a peremsávok és stancolási rácsok minimalizálásával csökkenthető. A továbbfejlesztett fóliacsomagoló berendezések olyan rugalmasan alkalmazhatók, hogy hagyományos és nagyon vékony bio-fóliák feldolgozására is alkalmasak. A göngyölegek pántolásával megtakarítható ez eddig szokványos zsugorfólia. A zsugorító alagút mellőzése jelentősen csökkenti az energiafogyasztást. Ezenkívül nő a raklapok kihasználtsági foka.

Az intelligens vezérlés- és automatizálási technika, a takarékos hajtások, kompresszorok, ventilátorok és szivattyúk klasszikus megoldásnak számítanak, ha áram és üzemi eszközök megtakarításáról és az energiahatékonyság fokozásáról van szó. A hatékony motorok, melyek optimálisan illeszkednek a gépben történő mozgásokhoz és gyorsítási műveletekhez, mérséklik az áramfogyasztást. Új lezárási technikák kímélik a csomagolni kívánt terméket és jelentős mértékben csökkentik a folyamatidőket. A mélyhúzásos csomagológépek energiafogyasztásának csökkentésére az egyik gyártó szervomotoros hajtásokra cserélte a sűrített levegővel működtetett egységeket. Így a mozgásfolyamatok a sebesség és a nyitási távolság vonatkozásában pontosan szabályozhatók, amely szintén hozzájárul a gépteljesítmény növeléséhez. A csomagolóanyag kihasználtságát szervomotoros mozgatású lezáró és vágó állomások szintén javítják. Ez csökkenti a csomagolások közötti űrtöltőket és a fóliaperemeket, valamint a hulladék fólia mennyiségét is.

A FachPack vásár
A FachPack a legnevesebb csomagolási vásárok egyike Európában. A vásár három napon át mutatja be a Nürnbergi Vásárközpontban átfogó szakmai kínálatát a csomagolás folyamatláncához kapcsolódó ipari és fogyasztási javak területén. A kiállítók megoldási lehetőségeket és innovációkat tárnak a látogatók elé a csomagolás, a technikai felszerelés, a feldolgozás (nemesítés) és a logisztika területéről. A szakmai látogatók Németországból és a szomszédos országokból érkeznek az összes olyan iparágból, ahol termékeket kell csomagolni: élelmiszerek/italok, gyógyászat/gyógyszerek/kozmetika, textil/ruházat, non-food, vegyszerek, papír/nyomtatás, elektromos cikkek/elektronika, autóipar, fém-/műanyagfeldolgozás, gép-/készülékgyártás, logisztika, kereskedelem, valamint média/reklám. A kínálatot vonzó keretprogram, mint a PackBox fórum, valamint számos rendkívüli szemle és témavilág teszi teljessé, és kínál további előnyöket. www.fachpack.de

Kapcsolattartók a sajtó és a média felé
Sabine Ziener, Ruth Cuya
T.:    +49 9 11. 86 06-83 29
F.:    +49 9 11. 86 06-12 83 29

ruth.cuya@nuernbergmesse.de

Minden sajtószöveg, valamint további információ és fotó megtalálható az alábbi címen:
www.fachpack.de/press

Vélemény, hozzászólás?