Kezdőlap > Machine > Adhesive technology > Akril, hot-melt vagy solvent ragasztószalag?
Adhesive technologyPackinfoPacknology

Akril, hot-melt vagy solvent ragasztószalag?

Milyen ragasztószalagot használok?

 

Fontos kérdés, de a válasz nem mindig könnyű. Számtalan esetben a beszerzésre kerülő csomagoló ragasztószalag fajtája nincs feltüntetve sem a számlákon, sem a technikai adatlapokon.

Mit tehetünk ahhoz, hogy felismerhessük milyen ragasztóréteggel ellátott szalagot használunk, ha esetleg beszállító váltásra gondolunk, vagy csak össze akarjuk hasonlítani a piaci szereplőket és termékeiket egymással. Mára már lényegében mindegyik ragasztófajtával ellátott szalag használható pl. hűtőipari környezetben is, csak nem mindegy az alkalmazott ragasztóréteg vastagsága!

Képtalálat a következőre: „adhesive tape cold environment”

Csomagolástechnikában általában 3 csoportra oszthatjuk a szalagokat, az alkalmazott ragasztóanyag fajtájától függően:

  1. Akril (vizes bázisú ragasztó)
  2. Hot-melt (szintetikus kaucsuk)
  3. Solvens (gyakorta solvent-nek is mondják, vagy természetes natúr kaucsuk néven említik)

 

Jelenlegi cikkünk nem jelzi azt, hogy melyik ragasztófajta milyen környezetben vagy alkalmazás mellett használható, javaslatunk a tesztelés. Van akinek megfelel a gyengébb minőség is, fölösleges drágábbat beszereznie, ha az alkalmazása nem követeli meg azt.

Jogos a kérdés, hogy honnét ismerhető fel laikus számára is az alkalmazott ragasztófajta?

Van aki esküszik, hogy szagról felismerhető (pl. a Solvens alapú, nagyon hasonlít a toluol tartalma miatt a régi Technokol Rapid folyékonyragasztókra, melynek jelentős komponense volt ez az alapanyag, és jellegzetes oldószer szaga van). Ugyanakkor a hot-melt alapú ragasztószalagok esetében is használnak toluolt a hot-melt anyag hordozó réteghez való tapadása végett.

Képtalálat a következőre: „adhesive tape frozen food”

Van aki a színében vél különbségeket. Itt azért ellentmondásokba keveredhetünk, mert a szín nem egyértelműen mondja meg az alkalmazott anyagot, annak okán, hogy néha színezékeket használnak a ragasztóban, pl. felhasználói igényeknek megfelelően sárga pigmenteket kevernek bele. Nem titok az sem, hogy a HB jelölésű havannabarna színű ragasztószalagok a színűket a ragasztó alapanyagába kevert pigment adja. Tehát szín alapján sose döntsünk!

Ráadásul az sem mellékes, hogy maga a hordozóanyag melyik műanyagból készült. A leggyakoribb a BOPP használata, de PVC hordozóval is találkozhatunk a csomagolástechnikában.

Különféle felületkezelésnek köszönhetően a ragasztószalagok között vannak ún. „csendes” változatok, melyek a tekercsből való lehúzás során nem zajosak, megkönnyítve a velük dolgozók életét.

Íme itt a módszer: