Kezdőlap > Packinfo > Nyújtható vs. zsugor
PackinfoPacknologyPallet securing

Nyújtható vs. zsugor

Na most melyik, micsoda?

Sok emberben joggal vetődik fel a kérdés, akik gyakorlatban nem nagyon találkoznak ezekkel a csomagolóanyagokkal. Elég gyakran ezek a fogalmak keverednek!

STRETCH – NYÚJTHATÓ

Sokszor az angol STRETCH szóval találkozunk, amit esetleg magyarosan sztreccs-nek is szoktak írni. Jelentései között szerepel a nyúlás, nyújtás, ami ennek a csomagolóanyagnak az érdekességét szolgáltatja. Olyan LLDPE(lineáris alacsony sűrűségű Polietilén) alapú anyagról van szó, mely képes arra, hogy kézi vagy gépi útn történő megnyújtás után, próbálva visszaszerezni eredeti méretét, ráfeszül, rászorul a vele beburkolt terméket.

Tekercses kivitelű síkfóliáról van szó, a leggyakoribb mérete az 500 mm széles tekercs, és különböző bruttó súlyokkal rendelkezik,- kb. 1,5kg-16kg-ig -, attól függően, hogy kézi, vagy gépi felhasználásra gyártják. Létezik ennél keskenyebb illetve szélesebb kiszerelésű tekercs is.

Felhasználási módja, általában a termék vagy egységrakomány spirális körbetekerése, úgy hogy a tekerés közben biztosítjuk a fólia nyújtását. Ahogy a termékre (és többnyire a raklapra is) rátekerik a stretchfólia tekercset, az különböző mértékben feszíti majd azt, ezáltal, pl. raklapra helyezett termékek nem esnek le arról. Ezt a folyamatot szokták övezésnek vagy ölelésnek is titulálni, de a lényeg az, hogy olyan burkolatot képezzünk a termék(ek) körül, amely azt fizikailag is összetartja, nem engedi szétesni, és persze bizonyos mértékig, védi a porszennyeződéstől, esetleg nedvességtől, és UV sugárzástól is.

A nyúlásuk mértéke a kb. 7%-től kb. 300 % ig terjed. (a nyúlás mértékéről korábbi Tudástár bejegyzésünkben találhat információkat “Stretchfólia kisokos 2. (nyújthatóság)”  )

Van egy olyan érdekes rakományrögzítési módszer, melynél a nyújthatófóliát tömlő formátumban használják, szétfeszíti egy gép, aztán a rakományra bújtatja, és elengedve az megfeszül a rakományon.

SHRINK – ZSUGOR

Ennél az anyagfajtánál, már kevésbé szoktunk az angol szóval találkozni.

A nyújtható fóliával ellentétben ez az anyag zsugorodását a hőközlésnek köszönheti. A hőközlést leggyakrabban elektromos úton állítja elő egy hajszárítóhoz hasonló kézipisztoly vagy egy nagyobb ún. zsugoralagút vagy zsugorkeret. A kézi pisztoly és a zsugorkeret némelyike gáz segítségével előállított nyílt lángot használ a hőközléshez, tehát fokozottan figyelni kell a használtuk során.

A fólia amennyiben megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű hő éri, igyekszik felvenni eredeti méretét, és ezáltal fog ráfeszülni, szorulni a termékre. Érdekessége ennek a rögzítési módszernek, hogy magát a terméket is éri különböző mértékű hő, így ezt figyelembe kell venni, hogy mely termékeknél használható, (pl. jégkrémek csomagolásához nem ajánlott).

A fóliát szintén tekercsben szerelik ki,- de a termékek sajátosságaihoz igazodóan sokkal többféle méret és vastagságskálával -, síkfólia , féltömlő, kisebb mértékben tömlő formájában, melyet vagy kézi, vagy gépi úton formálják rá a termékekre. Felhasználását tekintve mind egyedi (pl. könyvek) vagy gyűjtőcsomagolás (pl. ásványvízes palackok), de komplett rakományok (pl. üveg vagy fémcsomagolóeszközök) rögzítésére is használják.

 

Termék rendelésnél, tehát, nem mindegy hogy mire kérünk ajánlatot! Használjuk helyesen és pontosan a fóliák megnevezéseit.

Packradar 2017.08.16