Legutóbbi hírek
Kezdőlap > Packinfo > Környezetvédelem > Környezetvédelmi termékdíj feltüntetése a számlán 2017
KörnyezetvédelemPackinfoTudástár - Packnology

Környezetvédelmi termékdíj feltüntetése a számlán 2017

Környezetvédelmi termékdíjról általában

2014-től jelentősen megváltoztak a környezetvédelmi termékdíjra vonatkozó jogszabályok, azonban sokan még az előző évek változásait sem követték, különös tekintettel a termékdíj számlán történő feltüntetésére vonatkozóan. Sajnos így egyáltalán nem vagy helytelenül tüntetik fel a számlán a termékdíjakat, amiért cégét több százezer forintos vagy milliós bírságokkal sújthatják. Ezen az oldalon részletesen bemutatjuk, hogyan kell a környezetvédelmi termékdíjat a számlán helyesen feltüntetni, illetve, hogy ehhez milyen számlázó programot célszerű használni.

Az aktuális jogszabályok alapján termékdíj-fizetési kötelezettsége annak keletkezik, aki termékdíjköteles terméket hoz forgalomba (pl. saját gyártású vagy külföldről behozott termék) vagy termékdíjköteles terméket saját célból felhasznál. A termékdíjköteles termékek jegyzékét a környezetvédelmi termékdíj törvényre vonatkozó kormányrendelet tételesen felsorolja. A teljesség igénye nélkül, ezek közé tartoznak a csomagolószerek, akkumulátorok, kenőolajok, elektromos- és elektronikai berendezések, gumiabroncsok, reklámhordozó- és irodai papírok, szappanok, mosószerek, testápolók.

Környezetvédelmi termékdíj számlán történő helyes(!) feltüntetése

A környezetvédelmi termékdíj számlán való feltüntetésének szabályait kormányrendelet szabályozza (lásd Kapcsolódó anyagok). Ezzel kapcsolatosan két dolgot nagyon fontos tudni:

1. A termékdíjat és a hozzá tartozó záradékszöveget a számlán tételesen(!) vagy ennek hiányában konkrétan a számla tételeire hivatkozva kell feltüntetni!
Nem elfogadható
tehát, ha a számlának csak a végén található termékdíj összesítés vagy záradékszöveg feltüntetés, mivel ilyenkor nem valósul meg a számla tételeire történő konkrét hivatkozás!

2. A számlán a kormányrendeletben meghatározott fix záradékszöveget kell feltüntetni!
(2014. január 1-től a termékdíj átalányt választók nem tüntethetnek fel visszaigénylésre vonatkozó záradékszöveget az általuk kiállított számlákon, mivel az így megfizetett termékdíj visszaigénylését a törvény tiltja!)

Hatályos számla záradékszövegek, például:
(2016. január 1-től a csomagolószerek és reklámhordozó papírok első belföldi forgalomba hozatala esetén nem minden esetben kötelező a záradékszöveg feltüntetése a számlán!)
„a csomagolószer termékdíj összege bruttó árból …… Ft”
„a csomagolás termékdíj-kötelezettség az eladót terheli”
„a csomagolószer termékdíja a vevő eseti nyilatkozata alapján nem kerül megfizetésre”
„a csomagolószer termékdíja a vevő …számon iktatott időszakra vonatkozó nyilatkozata alapján nem kerül megfizetésre”
„a reklámhordozó papír termékdíj összege a bruttó árból …… Ft”
„az egyéb kőolajtermék vevője nem termékdíj-kötelezett, a bruttó árból …… Ft termékdíj átvállalásra került”
„a termékdíj-kötelezettség a Ktdt. 14. § (5) bekezdés …) pontja …) alpontja alapján a vevőt terheli”
„a termékdíj visszaigénylését az eladó igénybe veszi!”

Szükség esetén a záradékszöveget még plusz információkkal (pl. KT/CSK kód, díjtétel, súly, termékdíj megfizetését igazoló dokumentumok adatai, stb.) kiegészítheti, de ügyeljen rá, hogy a kötelezően feltüntetendő záradékszöveg az előírt formában kerüljön rá a számlára.

Példa: Kartondoboz termékdíjának helyes feltüntetése
HELYES: „a csomagolószer termékdíj összege bruttó árból …… Ft”
HIBÁS: „a kartondoboz termékdíj összege bruttó árból …… Ft”
HIBÁS: „a Csomagoló eszköz vagy csomagoló eszközként is felhasználható termék termékdíj összege bruttó árból …… Ft”

Környezetvédelmi termékdíj feltüntetése a számlán

Környezetvédelmi termékdíj
számlán történő helyes feltüntetése

Melyik számlázó programot használjam a termékdíj feltüntetéséhez?

Mint azt a bevezetőben is említettük, nagyon sokan nincsenek tisztában az érvénybe lépett változásokkal, így az Interneten számos olyan termékdíj kezelést tartalmazó számlázó programot találhat, ami nem felel meg a termékdíj számlán történő feltüntetését előíró kormányrendeletnek. A számlázó program vásárlása előtt feltétlen próbálja ki annak szabadon letölthető (DEMO) változatát és győződjön meg arról, hogy a termékdíj és az ahhoz kapcsolódó záradékszöveg a számlán tételesen szerepeljen (nem elég csak a számla végén lévő összesítés)! Szintén intő jel, ha a számlázó programba épített KT/CSK kód jegyzék nincs aktualizálva vagy a felajánlott záradékszövegek nem a jogszabályban előírt szövegezést tartalmazza.

Amennyiben biztos akar lenni benne, hogy a megfelelő programot választja, úgy a NATURASOFT Számla Professional számlázó programot ajánljuk Önnek, illetve a NATURASOFT Készlet és Számla Professional készletnyilvántartó programot, amennyiben készletkezelésre is szükség van.

Környezetvédelmi termékdíj funkciók a NATURASOFT programban

– Termékdíjtételek felrögzíthetőségének lehetősége (törzsadat)
– Csomagolószer, Termék, Hulladék típusú termékdíjak megkülönböztetése
– Beépített KT, CSK, HKT kódjegyzék, véletlen elgépelés elleni figyelmeztetéssel
– Termékdíj megnevezésének, záradékszövegének, díjtételének felajánlása
– Számlázni kívánt termékhez/szolgáltatáshoz előre hozzárendelhető termékdíjtételek (így számlázásnál már külön kézi beavatkozást nem kíván!)
– Számlázás során szabadon módosítható termékdíj adatok (pl. plusz termékdíjtétel hozzárendelése, záradékszöveg kiegészítése, stb.)
– Termékdíj automatikus feltüntetése a számlán tételesen, illetve a számla végén összesítve is!
– A termékdíj funkció a kimenő számlázáson kívül a kézi (számlatömbös) számlák és a bejövő számlák rögzítésénél is elérhető!
– Termékdíjas termékek/szolgáltatások/számlák leszűrése (KT/CSK kód, termékdíj megnevezés, vagy akár záradékszöveg alapján is!)
– Összesített környezetvédelmi termékdíj kimutatás, mely leszűrhető kimenő- bejövő számlákra, kelt/teljesítés dátumokra, termékdíj típusokra, KT/CSK kódra, termékdíj megnevezésre, záradékszövegre, adott partnerre/termékre vagy termékcsoportokra
– Excel- és PDF fájlba történő mentési lehetőség
– Részletes Súgó a funkció használatához

forrás: naturasoft.hu