Legutóbbi hírek
Kezdőlap > Aktualitások > Grasspaper a Scheufelen papírgyártól
AktualitásokCsomagolásÉlelmiszerEseményekGyűjtőcsomagolásIparág

Grasspaper a Scheufelen papírgyártól

Kihirdették a Fruit Logistica Innovation Award nyertesét: egy olaj és zsír nélkül készülő kókuszchipset talált a legmenőbbnek a berlini kiállítás szakmai közönsége. A második helyezett egy ízletes és sokáig eltartható barna paradicsom lett, a harmadik pedig egy felerészben bio-rostokból készülő csomagolóanyag.

A bronzérmet egy német cég, a Scheufelen papírgyár vitte haza a Graspapier (fűpapír) nevű bio-csomagolóanyagával. Anyaga 50 százalékban friss rostból áll, és teljes mértékben újrahasznosítható, illetve lebomló. A rostok használatával figyelemre méltó energia- és vízmegtakarítás érhető el: míg a hagyományos cellulóz alapanyagból kiindulva 30 ezer liter vízre és 6 ezer kW/h energiára van szükség egy tonna papír gyártásához, addig a fűrost esetén a vízigény nulla literre, az energiaigény pedig 150 kW/h-ra csökken a gyártó tájékoztatása szerint.

1969-ben a Scheufelen által kifejlesztett első nem gyúlékony papír , – olyan mint az Apollo 11 repülése a holdra – ez is mérföldkő volt a papíripar történetében, éppúgy, mint a Scheufelen nyomtatott művészi papírja 1892-ben.

A Grasspaper, a Scheufelen legújabb terméke, az ENSZ Agenda 2030-hoz való igazodásával újra forradalmasítja a papírgyártást.

A Scheufelen „fűpapír” 50% friss napon szárított rostokból készült.
Ellentétben más friss rostos pépekkel, ez helyileg a Bio Sphere Region Schwäbische Alb papírgyár környékén termelik, évelő növényekből. A Lenningenben található papírgyár egy integrált gyártási helyen működik, amelyet a fejlesztési partner Creapapier GmbH, Hennef (Németország) közösen üzemeltet. A forradalmi jelentősége itt egy gazdaságos termelhetőségű friss pépnek van, melyet a legkisebb környezeti károsító hatással termelnek.

A Graspapier nevű bio-csomagolóanyag
Fotó: Messe Berlin

Ez drasztikusan csökkenti a gyártás során felhasznált víz mennyiségét (kevesebb mint egy liter, összevetve a fa alapú anyagoknál használt néhány ezer liter/tonna mennyiséghez), hatalmas energia megtakarítás és vegyi anyag felhasználás csökkenés tapasztalható úgyszintén.

Ez megerősíti a papírcsomagolások eddig is meglévő ökológiai jelentőségét, és egyedülálló marketinges megközelítést is elősegíthet.

Ezenkívül a papír alapú csomagolások figyelembe veszik azokat a német és Uniós előírásokat, mely a műanyagok felhasználásának csökkentését teszik a jövő kulcsfontosságú lépésévé. Az élelmiszerek csomagolásának vizsgálatát az ISEGA tanúsította, az anyag újra felhasználható, komposztálható, és FSC-Mix tanúsítvánnyal is rendelkezik (FSC® C009951). A cég szakértői csapata, egyedülálló nyomtatási felületek révén kitűnő nyomtatásra való alkalmasságot biztosít az offset technológia alkalmazásánál.

Ezt a tulajdonságot a Rondo (St.Rupprecht / Raab) kísérlete is bizonyítja, mely sikerrel demonstrálta a gyümölcs és zöldség csomagolások fejlesztése területén ezt a tulajdonságot.

A grasspaper alkalmas dobozok, konténerek, vagy bélelőanyagok gyártásához, akár nyomtatott kivitelben is. Greenliner néven kerül forgalomba ez a termékcsoport, 80-200 gsm között, de akár 360 gsm is elérhető, különleges igények esetén.

források:

magyarmezogazdasag.hu 2018.02.11

www.scheufelen.com 2017.04.27