Kezdőlap > ABCPACK > Alföldi Tej Kft. tejcsomagolás
ABCPACKÉlelmiszerIparágMachinePackaging machineTöltőipar

Alföldi Tej Kft. tejcsomagolás

Székesfehérváron található a hazai tejipar egyik jeles képviselője, az Alföldi Tej Kft. tejüzeme.

Az Alföldi Tej Kft. több hazai áruházláncba is szállít tejtermékeket, saját márkás és a cég tulajdonában lévő márkákat úgyszintén.

A tejfeldolgozás egyik alapvető készterméke a “dobozos” tej, melyet UHT tej néven is ismerünk. Ennek a termékcsoportnak az a sajátossága, hogy a tejet csomagolás előtt hőkezelési procedúrának teszik ki, ezáltal elérhető a több hónapos minőség megőrzési határidő. A beltartalom kevésbé sérül, hiszen ezen hőkezelést kíméletesen és rövid ideig alkalmazzák. Persze mindenki eldöntheti, hogy ez a tej vagy a frissként lecsomagolt, – de rövidebb ideig eltartható -, változata nyeri el tetszését. Mindkét tábornak vannak érvei pro és kontra. Egy biztos: a XXI. század elején , felgyorsult világunkban, megkérdőjelezhetetlen létjogosultsága van, a hosszú ideig hűtés nélkül is eltartható termékeknek.

A csomagolást a TETRA PAK cég vonalán végzik, mely piacvezető az aszeptikus tejcsomagolórendszerek területén, mind gépi, mind csomagolóanyag szempontjából. A tejes dobozok egy tekercses kvitielben az üzembe érkező csomagolóanyagból készülnek, egy függöleges FFS rendszerű gépen. Az UHT technológia azonban megköveteli azt, hogy olyan sterilezési eljárások is legyenek, amely a csomagolóanyag termékkel érintkezőbelső részét, csíramentesíti, hogy a hűts nélkül se induljanak meg több hónapon keresztül a romlási folyamatok. Ezeket a sterilezési műveleteket,- a hölgyek körében régebbről szőkítőszerként is ismert -, hidrogén-peroxid megfelelő alkalmazásával a csomagolóanyag felületéről eltávolítják a kórokozókat.

 

Maga a töltés a tömlővé zárt csomagolóanyag folyamba történik, folyamatos csomagolóanyag továbbítással, és szakaszos vízszintes hegesztési varratokkal. Mire a töltőgépből kiér a termék, már meg is kapja végleges téglatest alakú doboz formátumát, vagy csavarzárral a tetején, vagy csak egy perforációval ellátva, hogy otthon , könnyen, akár kézzel is fel lehessen azt tépni. Természetesen a töltőgépbe eljuttatott folyékony tej, előzőleg átment azon a bizonyos hőkezelésen is, valamint a normál tejfeldolgozási folyamatokon szintén.

A töltőgép után tintasugaras jelölő berendezéssel nyomtatják a dobozok tetejére a gyártási azonosítókat és a minőségmegőrzési dátumot.

A töltőgépből pufferszalagra kerülnek a termékek, melyek a termelési folyamat kiegyenlítésére hivatottak, bármiféle töltőoldali gépleállás esetén is folyamatos a termelés. Itt több pályán kacskaringózva haladnak a már kész dobozos tejek. A pufferelés után a dobozok gyűjtőcsomagolóba kerülnek, ahol  egy hullámpapír lemezből készülő szabatból egy automata gép körülburkolja a termékeket, hogy a boltokban akár az egész gyűjtőt is meg lehessen vásárolni, annak raklapról vagy polcról történő leemelésével.

A kész gyűjtőcsomagolásokat automata gépsor rendezi szállítási csomagolássá egy raklapon, majd ezt egy teljesen automata forgógyűrűs srtetchfóliázó berendezés rögzíti le fóliával. A forgógyűrűs berendezés termelősorba van integrálva, maga a gyűrű forog a raklap körül, míg a termékek egy helyben állnak. A szállítórendszer automatikusan pozicionálj a gyűrű közepére a rakományt. A fóliázó gép teljesen automatikusan rögzíti a fóliát, végzi a több rotációt jelentő fóliás övezést,  miküzben természetesen a megfelelő fesszességet, nyújtást, és egyéb paramétereket szintén automatikusan állít be a terméknek megfelelően.

Miután elkészült a szállítási csomagolás, még átmenetileg raktárban tárolják a tzerméket, hogy ha bármi mikrobiológiai probléma merülne fel, akkor rossz termék ne hagyja el a gyártó üzemet.

KA

videó: youtube.com   (g7.hu)