Kezdőlap > Uncategorized > Húsvéti “Tücsök és bogár”
Uncategorized

Húsvéti “Tücsök és bogár”

Valamikor a 90-es évek derekán Peterdi Pál humorista tollából sok olyan írás látott napvilágot, amely vagy nyomdai hibából, vagy esetleg félreérthető fogalmazásokból eredőn, olyan cikkek, hirdetések kerültek bemutatásra, amelyek nagy hahotázást váltottak ki a hallgatóból, nézőből. Elég volt egy plusz betű egy adott szóban, vagy egy szó hiánya az adott mondatban, és máris teljesen más értelme lett a mondatnak, mint amit eredetileg szántak neki. Peterdi Pál jó érzékkel választotta ki ezeket, és a saját kis ironikus megjegyzéseivel megtoldva, még humorosabbá tette azokat.

A cikkíró az idei húsvét napjaiban találkozott egy Tücsök és bogár-ral. Hol? Egy húsvéti édesség termékismertetőjében lehetett találkozni a fotón is látható utolsó mondattal: Mindig tiszta kanalat használjon.

Nem teljesen érthető a célja ennek a mondatnak. Tudni kell hozzá, hogy egy olyan saját márkás termékről van szó, ahol egy fehér tejkrémmel töltött csoki tojást, a csomagolásban mellékelt kanállal célszerű fogyasztani.

Ami csak cifrázza a helyzetet, hogy ez a felszólítás, csak a magyar nyelvű feliratban található meg, és a terméken még szereplő szlovén feliratban nem. Nem érthető az üzenete a szövegnek, de az sem, hogy miért csak a magyar nyelvterületen volt ezt érdemes kiemelni?

Talán a kisírő megjegyzés az lehetne ehhez a tücsök és bogár-hoz, hogy: mindig tisztán érthetően fogalmazzon, ha csomagolástervezéssel foglalkozik!

 

(KA)