Kezdőlap > Machine > Coding marking labelling > Gyűjtőcsomag és szállítási egység jelölés
Coding marking labellingMachineVezér

Gyűjtőcsomag és szállítási egység jelölés

A legtöbb terméket, nem közvetlenül szállítják a kereskedelmi láncolatba a gyártók, hanem többet összecsomagolva, ún. gyűjtőcsomagot képeznek. Így gazdaságosabban történhet a teljes logisztikai procedúra, beleértve a kiszállítást, de akár a boltok polcain történő tárolást is. Ezen csomagolásokat olyan jelzésekkel kell ellátni, melyek segítenek a benne lévő termékek beazonosításában, és a nyomkövetésében is. A termék megnevezésén kívül, így egyéb jelöléseknek is helye van ezen a csomagolásokon.

Erről kérdezzük a hazai jelöléstechnikai piac egyik dél-nyugat magyarországi székhellyel, de országos hálózattal rendelkező cég értékesítési menedzserét, Vörös András urat.

Ha valaki gyűjtőcsomagról beszél elsődlegesen a HPL alapú gyűjtődobozos megoldást érti ezalatt, de az utóbbi években elszaporodtak a tálcás kivitelű fóliás gyűjtőegységek is. Milyen jelölési megoldások kínálkoznak ezekre?

“A fóliára való feliratozás számos jelöléstechnikai eljárással elképzelhető. A megoldási javaslat attól függ, hogy milyen a nyomtatási kép iránti igény, teljes címkeinformáció vagy csupán egyszerűbb azonosítók felvitele. Természetesen a gyártási körülmények is fontosak, mi az, ami a leginkább beilleszthető. A fóliára való nyomtatásra a leginkább az úgynevezett digitális hőfóliás nyomtatók a legszerencsésebb választás, hiszen teljes nagy címke információkat tudnak felvinni nyomdai minőségben címke nélkül, közvetlenül. Persze a címke is lehet célravezető, leginkább akkor ha indokoltak a grafikai színes megoldások.”

Nézzük először a dobozos megoldásokat. A termékre jellemző feliratozást tintasugaras nyomtatóval, vagy címkézéssel is meg lehet oldani. Mikor melyiket érdemes választani?

“A két technológia gyökeresen különbözik a megjelenés szempontjából, de a felirat felvitelének módjában is. A címkézés olcsóbb bekerülési költségű drágább üzemeltetésű eljárás. A címke alapanyagot meg kell vásárolni, feliratozni kell, majd felhelyezni. Ez mind költség és idő. A közvetlen feliratozás esetében az adott termékre már aktuális, változó mezők kerülnek fel a gyártás során, ahol a feliratozás költsége hasonló. Tehát a címkézés és a közvetlen feliratozás közötti üzemeltetési különbség a címke alapanyaga. Ha címkefelrakóval dolgozik a vállalkozás akkor már a telepítési költség lehet hasonló egy közvetlen feliratozóéval.”

Címkézésnél a doboz különböző oldalaira is lehet információkat felvinni?

“A címkézésnél, és a közvetlen feliratnál is az elsődleges szempont hogy a felület megfelelő legyen. A címkézésnél ez a ragasztóanyag szempontjából fontos. Elméletileg minden oldalra lehet címkézni, csupán a szállítószalagot és a címkéző gépet kell úgy összehangolni, illetve olyan felrakót választani, mi a megfelelő feladatra lett kifejlesztve.”

Milyen termelőberendezésekbe lehet beintegrálni ezeket a készülékeket?

“A feliratozás jellemzően már szállítószalagon történik, így gyakorlatilag bárhol alkalmazható.”

Létezik offline megoldás is, amit pl. kis kapacitású termelők használhatnak, pl. kisebb borászati üzemek, vagy édességgyártók? Ezekkel akár azt is meg lehet toldani, hogy a termelősoroktól függetlenül, helyben és időben történjen a jelölés?

Számos helyen megfigyelhető hogy a címkét kézi erővel teszik fel a gyűjtődobozokra. Ennek gyakran gazdaságossági okai vannak, hiszen nem feltétlen indokolt az automatizálás, másrészt a gyűjtőkartonok feltöltése is kézi erővel történik, akkor egy plusz címkét még felhelyez a személyzet. Más esetben a termelésbe nehéz beilleszteni a kartonfeliratozást, aminek lehet az oka a hely szűke vagy gyártási körülmények. Ilyenkor a lapra szerelt kartonok előre nyomtatása gépi erővel is történhet speciális berendezésekkel. Ez akár lehetőséget biztosít arra, hogy több gyártósoron érkező termékek másodlagos csomagolására is elégséges egy jelölőberendezés. Amikor a feliratozásba rejlő előnyök súlyosan vesznek részt a öntési folyamatban, de a gyártási körülmények nem teszik ésszerűvé a túlzott átalakítást, a helyszínen történő előre nyomtatás jó megoldás lehet. Ilyen esetben a célgépet az egyedi igények szerint az egyik partnervállalatunk, a Pannon mechanika Kft. készíti.

Költséghatékonyság szempontjából, mikor éri meg a tintasugaras és mikor jobb megoldás a címkézés?

“A kérdés hasonló, mint amikor kiszámoljuk mennyi kilométert tervezünk megtenni egy autóval, hogy dízel vagy benzines legyen-e ha vásárolni szeretnénk. A dízel drágább, de olcsóbb üzemeltetni, a benzines olcsóbb de többet fogyaszt. A címkézés üzemeltetése drágább mint a közvetlen tintasugaras feliratozás. A gazdaságossági számításokban mindig segítünk, de a megrendelő hozzáállása a meghatározó.”

Címkézésről beszélünk, de ebbe beleértendő a címkék online megnyomtatása is. Milyen információkat lehet a címkékre elhelyezni ezen készülékekkel?

“A jelöléstechnikai ipar nem új. Az felhasználói igényeket folyamatosan szem előtt tartva fejlődik. Nincs olyan igény amire ne lenne megoldás. A statikus mezők, a változó információk, akár dobozról dobozra más, és persze vonalkódok minden típus elérhető.”

Technikai szempontból hol érdemes a tintasugaras és hol a címkézési módszert használni?

“Technikai oknak minősülhet a kartondoboz felülete, melyen nem minden tinta képes tapadni, ott a címkézés lehet szerencsés megoldás. Előfordul, hogy a termékbe vetett bizalom megkívánja hogy utólag ne lehessen a feliratot módosítani, felülcímkézni. Ebben az esetben a közvetlen feliratozás lehet a célravezető.”

Nézzük a tálcás megoldásokat. A műanyagfóliára ugyanúgy lehet használni a tintasugaras nyomtatókat?

“A tintasugaras jelölési eljárás eléggé kifinomult, de a CIJ, a folyamatos tintasugaras nyomtatás az, mely szinte minden felületre kínál jól tapadó tintát. Hátránya, hogy nem teljes címkeinformációk felvitelére alkalmas. A DOD technológia a kartonfeliratozásokra,a másodlagos jelölésekre lett kifejlesztve, viszont olaj bázisú, vagy forróviaszos eljárással terjedt el ami nem fóliára való. A HP technológia egyre inkább teret nyer, viszont drága üzemeltetni.”

Mit is jelent pontosan a HP technológia?

“A HP technológia az irodai alkalmazásokból ered, ahol igazán szép nyomatokat lehet tintával felvinni jellemzően nedszívó felületekre. Óriási előnye, hogy nincs szervizköltség, hiszen a patronnal együtt a nyomtatófej is cserélve van, viszont még mindig az egyik legdrágább feliratozási eljárás, az üzemelés szempontjából.”

Ha jól értjük, akkor itt is több technológia jöhet szóba, hogyan tudnak Önök segíteni a megfelelő kiválasztásban a felhasználóknak? Gondolok itt helyszíni bejárásra, tesztekre, próbagyártásokra.?

“Természetesen a helyszíni bejárás, a feladat pontos megismerése rendkívül fontos, hogy a megfelelő technológiát kínáljuk. Aztán lehetőség szerint próbaüzemet is biztosítunk, hogy az új nyomtatási eljárás ténylegesen is a gyártási folyamat része legyen. A döntés így lehet a leginkább megalapozott.”

A készülékekhez való fogyóeszközöket, tintát, festékszalagot is Önöktől lehet beszerezni?

“A Printec BB Kft. telje felelősséggel tartozik a berendezései iránt. Ez nem csak a műszaki segítségnyújtás, de a kellékanyagokkal való kiszolgálás is hozzá tartozik. A rendelést követő napon legkésőbb, bármelyik nyomtatónkhoz tudjuk küldeni a fogyóanyagot.”

Elektronikus készülékek révén, mindig meg szoktuk kérdezni, miként kommunikálnak a termelőgépekkel, sorokkal, vagy gyártásközi szoftverekkel?

“A nyomtatók szerves részét képezik a termelésnek. Ezt azt jelenti, hogy a gyártósorral közvetlenül kommunikálnak, (pl.: ha kifogyott a tinta leállítja a sort, stb..) de képesek központi számítógépeknek információkat küldeni, és fogadni.”

Gyakori probléma lehet a kezelőszemélyzet megfelelő kioktatása. Hogyan történik ez Önöknél?

“A kezelőszemélyzet is egyre kevésbé ijed meg a digitális eszközöktől hiszen az okos telefonok világában a megfelelő magabiztosságra tesznek szert. Részünkről a telepítés és a betanítás mindig ingyenes, és magától értetődő. Nem ritkán több műszakon keresztül is a kollégáim a helyszínen maradnak, és több oktatást is tartanak.”

Vörös András a Printec BB Kft-nél dolgozik értékesítőként már több mint tizenhat éve. A zalaegerszegi Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szerzett diplomája után helyezkedett el a cégnél. A digitális hőfóliás technológiák – fólia-feliratozók és a kartonfeliratozás a szakterülete. Szabadidejében a végvári hagyományőrzésnek hódol szülővárosában, Nagykanizsán.

Megkérném Önt, hogy nagyságrendileg jellemezné ezen készülékek beruházási értékét, vagyis, hogy milyen költségkeretben gondolkodhatnak a felhasználók?

“Egy címkéző berendezés a párszáz ezer forinttól elérhető, ipari környezetre tervezett nyomtatók azért drágábbak. Egy kartonfeliratozó ennek a többszöröse, de ott a címkére nem kell költeni.”

Milyen előnyökhöz jut, ha valaki ezen készülékeket használja a különféle folyamatokban?

“A gyártási folyamatban gyakran az információk felvitele olyan kötelezettség, aminek muszáj megfelelni. Ha már így van, akkor fontos hogy a nyomtató ne legyen szűk keresztmetszete a termelésnek, így megbízható, jó háttérrel rendelkező márkát érdemes választani.”

Komplett mérnöki gárda dolgozik Önöknél, az értékesítés, szerviz területén. Vannak Önöknek egyedi gyártású berendezéseik is?

“Az egyedi gépek gyártása ránk nem jellemző, azt az arra specializált vállalkozásokkal együttműködve tesszük. Manapság megfigyelhető a szakosodás az élet minden területén, ami nemcsak a tudás és tapasztalat egyazon területen történő felhalmozását jelenti, de a z ahhoz szükséges tárgyi eszközök, berendezések is nagyon tevékenységfüggőek.”

Utolsó kérdésként legyen kedves néhány szót szólni, a Printec BB Kft. múltjáról, jelenéről, és jövőjéről egyaránt.

“A Printec BB Kft. teljes egészében magyar tulajdonban lévő vállalkozás szakosodva az ipari jelöléstechnikára. Tizennyolc esztendős melyet az alapítója Bali József vezet. Vannak sajátosságai, melyek a sikeres éveket is jellemzik. Ilyen a családias a légkör, mely nem csak az iroda falai között igaz, hanem a partnereinkkel is törekszünk a megfelelő emberi légkör kialakítására és megtartására. Árbevétele meghaladja az 1MRD Ft-ot, tizennyolc embernek ad munkát, és az átlagos munkaviszony 11 év. Törökbálinton és Nagykanizsán van irodánk. Hosszútávra tervezünk, nem a gyors jövedelemszerzés motivál minket. Az üzletfeleink biztosak lehetnek benne, hogy a jövőben is ki fogjuk tudni szolgálni őket.”

PACK 2018.06.04.