Érdekességek
Kezdőlap > Machine > Coding marking labelling > XANTÉ EXCELAGRAPHIX 4800 inkjet hullámkarton nyomtatás
Coding marking labellingDesignMachinePackaging

XANTÉ EXCELAGRAPHIX 4800 inkjet hullámkarton nyomtatás

Magyarországi tapasztalatok a nagysebességű inkjet hullámkarton nyomtatás terén:  XANTÉ EXCELAGRAPHIX 4800 a felhasználó szemszögéből.

A XANTÉ a 2016-os DRUPA kiállításon mutatta be nagysebességű kompakt hullámkarton nyomógépének legújabb generációját, az EXCELAGRAPHIX 4800-ast.  Az első magyarországi letelepítések a DRUPÁT követő ősszel történtek, tehát immár másfél éves hazai üzemeltetési tapasztalat távlatában vehetjük szemügyre ezt a technológiát.

Nagy sebességű inkjet

A nyomtató sebessége valóban egyedülálló:  egy folyóméter nyomat kb. 5 másodperc alatt  elkészül, és a fejlett inkjet technológiának köszönhetően a nyomat  minden esetben csont szárazon jelenik meg a  kirakótálcán.  A nyomatminőségre nem lehet panasz: az Excelagraphix 4800 felbontása ilyen sebességek mellett: 1600*1600 dpi! A nyomtatást 5 db fixen elhelyezett nyomtatófej végzi, amely teljes médiaszélességben nyomtat, nem végez oda-vissza mozgást (single pass nyomtatás). A gyors száradás kulcsa a mikroszkopikus méretű tintacsepp méret: ez a tintacsepp amint levegő éri, szinte azonnal megszárad. Az ügyfelek mindegyike nagy megelégedéssel nyugtázta: a száradás még fedett nyomatok esetén sem akadálya a gyors nyomtatásnak.

Egyszerűen gyártható ragyogó színű hullámkarton csomagolóanyagok
A berendezés képes a már előzőleg kistancolt hullámkarton alapanyagok  felülnyomására is , a  digitális megrendelések így a meglévő raktárkészletek felhasználásával egyszerűen gyárthatók.  A magyar felhasználók is legnagyobbrészt ezt a gyártási metódust alkalmazzák. A fejlett médiakezelő rendszernek köszönhetően a nagyobb ívek is könnyen adagolhatók.  A nyomtatási minőség hullámformától független, a legnagyobb anyagvastagság 1,6 cm, tehát a komoly önsúlyú, 3, vagy akár 5 rétegű hullámlemezek nyomtatása sem akadály. A gép kezelése egyszerű, a nyomtatási feladatokat egy operátor végezheti,  az elkészült nyomatokat a gép konvejor egysége egy raklapra, vagy kirakóasztalra gyűjtheti.

Az eszközt meghajtó RIP szoftver fejlett megoldásai szintén az egyszerű gyártást segítik: fejlett színmenedzsment, változó adat nyomtatás, nyomatköltség számítása, kilövés, szerkesztés, vonalkód generálás.

Optimális gyártási paraméterek a versenyképesség szolgálatában
A figyelemre méltó képességek mit sem érnének, ha a gyártási költségek távol esnének a csomagolóiparban megszokott árszínvonaltól.  Szerencsére ez nem igaz:  a berendezés nyomatköltségei  kis példányszámok esetén is versenyképesek a flexo és  szitanyomási árakkal, sokkal rövidebb átfutások és alacsonyabb élőmunka szükséglet mellett.

A nyomtatás költsége igen alacsony gyakorlatilag az 1 színes szitanyomás árában nyomtathatunk 4 színt. Néhány tíz forintért elkészül egy átlagos kisebb doboz teríték, 40-50 Ft ért egy gyűjtődoboz. A gép RIP szoftvere természetesen kikalkulálja a nyomtatási költséget, még a munka megkezdése előtt.

Példa kalkuláció egy magyar felhasználótól: Egy 150 cm2-es flexó-val gyártandó  doboznyomat esetén kb 350-500 kartontermék nyomtatása készülhet el a flexo előkészítés költségének megfelelő összegért!

Valódi „ON DEMAND” nyomtatás a  hullámkarton csomagolóanyag-gyártásban

A felhasználói beszámolók alapján a digitális nyomtatás által kínált előnyök megjelenése  ebben az iparági szegmensben hasonló folyamat, mint a nyomdaipar egyéb szegmenseiben volt néhány évvel ezelőtt: a fejlett technológia bevezetőinél az ügyféligények is lekövetik az új technológia által kínált új opciókat: Lehetőség van a változékonyságra extra formakészítési díj nélkül? Az ügyféloldal hamarosan ilyen módon fog rendelni. Lehetőség van egy darab minta legyártására? Az ügyfél ezt örömmel fogadja, még akkor is, ha ez extra kiadást jelent számára, mert a mintadarabbal ő is prezentálhat. A példányszámok rugalmassága miatt a megrendelő által igénybe vett logisztika erőforrások menedzsmentje is egyszerűsödhet, és ez végső soron költségmegtakarításhoz vezet: Az ON DEMAND gyártás költségeinek összehasonlítása tehát minden esetben túlmutat a szimpla nyomatköltség összevetésen.

dr.Bódi Sándor

2018.06.11