Kezdőlap > Packinfo > Environment > A Henkel, az APK, a Borealis és a Mondi közös fenntarthatósági projektje
EnvironmentPackagingPackaging materialPackinfo

A Henkel, az APK, a Borealis és a Mondi közös fenntarthatósági projektje

A Henkel, az APK, a Borealis és a Mondi uralja a többrétegű flexibilis csomagolások fenntarthatósági folyamatát

A fenntarthatósági stratégiájának részeként a Henkel fogyasztási cikkek üzletága a termékcsomagolás újrahasznosíthatóságának további javítására és az újrahasznosított anyagok felhasználásának növelésére törekszik. A Henkel, a Mondi csomagolóanyag gyártó, a Borealis műanyaggyártó és az APK újrahasznosítási technológiai vállalat közös fejlesztési projektje a műanyag többrétegű flexibilis csomagolóanyagok fenntarthatóságának jelentős javítását célozza.

“Az APK AG,- székhelye Merseburgban, Leipzig közelében található -, Németországban kifejlesztett egy innovatív oldószer-alapú folyamatot, az úgynevezett Newcycling®-et, amely lehetővé teszi a kiváló minőségű, tisztaságú anyagoknak az összetett, többrétegű csomagolásokból való visszanyerését. A pelletizált újrahasznosítás hasonló tulajdonságokkal bír, mint pl. az eredeti műanyagoké “- magyarázta Klaus Wohnig, az APK AG ügyvezető igazgatója. A hagyományos mechanikus újrafeldolgozási folyamatok ezt nem tudták elérni. További előnye, hogy a Newcycling® eljárás nagyon gazdaságos, különféle újrahasznosítási kategóriákat kínál, versenyképes áron.

A Mondi tesztelte az APK-tól újrahasznosított LDPE alkalmasságát a többrétegű fóliákhoz a németországi Gronau kutatási és fejlesztési központjában, és sikeres előzetes teszteket hajtott végre a helyszínen egy kísérleti üzemben. Ebben a projektben a flexibilis mosószeres csomagolóanyagnál korábban használt LDPE originál anyagot nagyrészt az APK LDPE újrafeldolgozott anyag váltotta fel. A Mondi a visszanyert anyagot PE fólia koextrudálásában és nyomtatott PET fóliával való laminálásában használja fel, hogy összetett duplex szerkezetet hozzon létre, miközben fenntartja a mosószeres tasakok külső megjelenését is. “A közös projekt megfelel az Európai Bizottság 2018 januárjában elfogadott stratégiájának, amely szerint az összes műanyag csomagolás Európában 2030-ig újrahasznosítható kell legyen. Hangsúlyozza annak lehetőségét is, hogy a flexibilis csomagolóanyag hulladék többszörös újrahasznosításra alkalmas, valóban újramegújuló körkörös gazdaságban használható, amely értékes erőforrásokat biztosít, és elkerüli a hulladékok nagymértékű termelődését a termék tulajdonságainak megőrzésével “- mondta Timo Müller, a Henkel Key Account menedzsere a Mondi-nál.

A projektben résztvevők jelenleg vizsgálják a projekt kereskedelmi forgalomba hozatalát és tervezett piacnyitását 2019 elején.

forrás: henkel.com 2018.06.20