Kezdőlap > Packinfo > Environment > Az Év Zöld Nyomdái között a Central Dabasi Nyomda Zrt.
EnvironmentIparágPackagingPackaging materialPackinfo

Az Év Zöld Nyomdái között a Central Dabasi Nyomda Zrt.

Egyre ökotudatosabbak a hazai papír-és nyomdaipar szereplői – derült ki a Green Printworld Award (GPwA) nyolcadik díjátadóján. Magyarország egyetlen papír- és nyomdaipari zöld megmérettetése 2011 óta ismeri el a szigorú környezetvédelmi kritériumoknak megfelelő papír-, nyomda- és csomagolóanyag-gyártó vállalatokat. A 2018-as díjátadón a Central Dabasi Nyomda Zrt. is elnyerte az Év Zöld Nyomdája címet.

Zöld minikonferenciával egybekötve tartotta meg GPwA 2018 ünnepélyes díjátadóját a P&E Mérnök és Nyomdász KFT. A GPwA Zöld Díj ötletét, az értékelés szakmai szempontrendszerét és a GPwA üzleti modelljét a P&E Mérnök és Nyomdász KFT. két alapítója: dr. Schulz Péter és Dr. Endrédy Ildikó PhD dolgozta ki 2010-ben.

A zöld tudatosság iparágon belüli terjedését az alapítók szerint jól mutatja, hogy míg az első pályázaton még csak hat cég vállalkozott a megmérettetésre, addig idén már a díjazottak között 19 nyomda, 2 csomagolóanyag-gyártó és 2 papírkereskedő cég szerepel, melyek együttesen 137 milliárd forint nettó árbevétellel és több mint 4100 fő alkalmazotti létszámmal a hazai papír-, nyomda- és csomagolóanyag- gyártó szektor meghatározó piaci részét képviselik.

A Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesülettel közösen szervezett Zöld Minikonferencián elhangzott, hogy az európai nyomdaipar az elmúlt évtizedekben nagyon sokat tett a környezet- és egészségvédelem, a hatékony energiafelhasználás, a selejtcsökkentés és a hulladékok újrahasznosítása területén. Európa papír-újrahasznosítási aránya 2017-ben 72,3%-os volt, az európai erdőterületek pedig 1950 óta folyamatosan növekednek (Forrás: CEPI). 2015-ös adatok alapján a világ éves fakitermelésének a könyvkiadás mindössze 1%-át jelenti (Forrás: Global Forest Resources Assesment, 2015). A rendezvény előadói a műanyagok csomagolásban betöltött szerepét, a festékfejlesztéseket és a hulladékpapír vagy e-hulladék kérdését is vizsgálták.

forrás: profitline.hu 2018.11.05