Legutóbbi hírek
Kezdőlap > Packaging > Auxiliary material > Gombából készült csomagolópapíré lehet a jövő
Auxiliary materialPackagingPackaging material

Gombából készült csomagolópapíré lehet a jövő

Mérnökök, tudósok és iparcikk tervezők hada dolgozik azon, hogy fenntartható anyagokra cserélhesse a világ azokat a megszokott eszközei, melyek eddig műanyagból készültek, ám a környezet védelme miatt most háttérbe szorulnak. A BBC összegyűjtötte, mik lehetnek a közeli jövőben a műanyagból készült zacskók és szívószálak, és egy csomó egyéb tárgy és anyag alternatívái.

Egészen meghökkentő anyagokkal is helyettesíthető lesz a műanyag bizonyos felhasználási területen, ha az ezen dolgozó nagyvállalatok és kicsi, de innovatív startupok, sikerrel járnak. Mutatunk néhány érdekes törekvést arra, milyen, fenntartható módon hasznosítható, az ökológiai körforgásba visszavezethető anyaggal váltanák ki a plasztikot.

A micélium lehet a fa kihívója

A mikrobiológusok közül sokan egyet értenek abban, hogy a gombák a bolygó legkülönlegesebb élőlényei közé tartoznak. Hasznosításuk alapja sajátos és igen változékony struktúrájuk, a micélium. Ez lényegében a “gombaszövet”, elrendeződése többféle módon alakulhat ki. Például a MycoWorks nevű cégnél azon dolgoznak, hogy kémiai eljárásokkal befolyásolják a micélium fejlődését, életciklusát. Nem pontosan ugyanúgy, mint ahogy egyes gombafajtákat használnak az élelmiszeriparban, hiszen a cél az, hogy tartós, környezetbarát anyagot nyerjenek abból. Járólap, parketta, termékcsomagolás éppúgy lehet a jövőben micéliumból, mint egyszerűbb használati tárgy, vagy akár – az optimista várakozások szerint – egyes helyeken a fa helyettesítője.

forrás: origo.hu 2018.01.29