Legutóbbi hírek
Kezdőlap > Csomagolás > Változott az élelmiszerek csomagolását befolyásoló rendelet
CsomagolásCsomagolóanyagÉlelmiszerIparágKörnyezetvédelemPackinfo

Változott az élelmiszerek csomagolását befolyásoló rendelet

Változás az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló rendeletben.

Megjelent a Bizottság 2019/37/EU rendelete az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló 10/2011/EU rendelet módosításáról és helyesbítéséről.

A 10/2011/EU bizottsági rendelet I. melléklete meghatározza az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagok és műanyag tárgyak gyártása során történő felhasználásra engedélyezett anyagok uniós jegyzékét. Az említett rendelet legutóbbi módosítása óta az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) további tudományos szakvéleményeket tett közzé bizonyos, élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokban felhasználható anyagokról valamint a már engedélyezett anyagok megengedett felhasználási módjairól. Emellett szövegezési hibákat és nem egyértelmű megfogalmazásokat is azonosításra kerültek a rendeletben. Azt biztosítandó, hogy a 10/2011/EU rendelet a hatóság legfrissebb megállapításait tükrözze, valamint a helyes alkalmazást övező kétségek megszüntetése érdekében a rendeletet módosítani és helyesbíteni kell. A 10/2011/EU rendelet I. és III. melléklete a 2019/37/EU rendelet mellékletének megfelelően módosul.

A rendelet hatálybalépése előtt a 10/2011/EU rendelet alkalmazandó rendelkezéseinek megfelelő műanyagok és műanyag tárgyak 2020. január 31-ig forgalomba hozhatók, és a készletek kimerüléséig forgalomban maradhatnak.

A rendelet a kihirdetést (2019. január 10.) követő huszadik napon lép hatályba.

forrás: agroforum.hu 2019.01.18