Érdekességek
Kezdőlap > Machine > Barcode - RF-ID > Valós idejű helymeghatározást biztosít a Vonalkód Rendszerház a termeléslogisztikában
Barcode - RF-IDCoding marking labellingIparágLogisztikaMachineVezér

Valós idejű helymeghatározást biztosít a Vonalkód Rendszerház a termeléslogisztikában

A gyártásközi adatgyűjtés és feldolgozás az intralogisztika elengedhetetlen részévé vált, mert napjainkban a vezetők döntéseiket az adatokra alapozzák. Azonban a tapasztalatok szerint sok helyen nem állnak rendelkezésre azok, így az adatokat gyűjteni és vizualizálni kell. A Vonalkód Rendszerház Kft. által bemutatott rendszer a helyszínen létrejövő adatokat gyorsan, valós időben dolgozza fel, ezáltal jelentősen egyszerűbbé téve a működési folyamatokat.

„Tudd hol a helye!” – Avagy termékkövetés helymeghatározás alapján

Az elmúlt években már nélkülözhetetlenné vált a logisztika minden ágában a logisztikai egységek vonalkódos vagy RFID azonosítókkal való ellátása, és az azonosítók használatával az ellátási láncban való folyamatos követésük.

A Vonalkód Rendszerház Kft. a kialakított ellenőrzési pontokon, kapukon áthaladó egységek figyelésén már túlmutató, folyamatos beltéri mozgás-, és útvonalfigyelést vette célba. Míg az RFID technológia alkalmazásával egy raktárban a nagyobb területek (zónák) figyelése vált megoldottá, addig az RTLS helymeghatározó rendszerrel akár 1 méteres pontossággal, kisebb lokációszintű megkülönböztetés érhető el.

De hogyan is képzeljünk el egy RTLS rendszert a gyakorlatban?

Adott egy autóipari beszállító cég, több ezer m2-es gyártócsarnokkal, nehézkes, papír alapú nyomon követéssel. Hosszú évek óta folyik így a termelés, most elérkezett az idő, hogy a jelenleg működő gyártási/ belső logisztikai folyamataikat megtámogassák egy automatikus egységkövetési rendszerrel.
Egyértelmű a cél: megvalósítani a valós idejű automatikus adatgyűjtésen alapuló irányított működést, mely mindenki számára elérhető adatokat szolgáltat. Mindezt úgy, hogy lehetővé váljon a teljes folyamatszintű nyomon követhetőség és emellett az automatizált adatgyűjtés „természetesen” minimalizált adminisztrációs teherrel járjon.

A rendszer kiépítésénél a Vonalkód Rendszerház LOG4Pro termeléslogisztikai rendszere adja az alapot, melyben integráltan működik az RTLS helymeghatározó rendszer.

A rendszer segítségével lehetséges:

  • a belső logisztikai folyamatok és munkahelyi műveletek akár egyedi termékszintű követése
  • az anyagáramlás folyamatos felügyeletével a termelésben lévő készletszint jelentős mértékű csökkentése
  • hatékonyságnövelés az automatikus azonosításnak, ellenőrzésnek és képfeldolgozásnak köszönhetően
  • adatszolgáltatás a magasabb szinten lévő rendszereknek a megfelelő döntések előkészítéséhez/ meghozatalához

A Vonalkód Rendszerház megoldásaival lehetőség nyílik real-time:

  • termék, logisztikai egységkövetésre
  • szerszám-, gyártó eszköz követésre
  • szállító eszköz követésére
  • személykövetésre
  • layout és folyamat optimalizálásra

Gyártósori és telephelyi helymeghatározás előnyei:

  • virtuális zónák
  • valós idejű termékkövetés
  • adatgyűjtés és gyártáskövetés helyadatok alapján
  • online termelés monitoring

Ez tényleg Ipar 4.0

A Vonalkód Rendszerház megkeresései alapján látható, hogy a termeléslogisztikában a beltéri, valós idejű helymeghatározásra (RTLS) már most hatalmas igény van! Sokat spórolhat egy vállalat a gyártási folyamatok és a minőségbiztosítás optimalizálásával, ha pontosan tudják, hol tart egy termék a gyártósoron, vagy éppen hol vannak az adott műszakban szükséges szerszámok és alapanyagok, akár egy több ezer négyzetméteres csarnokban/telephelyen.

További információkért látogasson el a Vonalkód Rendszerház weboldalára!

forrás: autopro.hu 2019.10.29