Legutóbbi hírek
Kezdőlap > Gépek > A KUKA KR QUANTEC robot pezsgőspalackokat csomagol
GépekIparágIpari robotTöltőipar

A KUKA KR QUANTEC robot pezsgőspalackokat csomagol

A KR QUANTEC pezsgőspalackokat csomagol a Piper-Heidsieck és a Charles Heidsieck vállalatnál

A hagyomány követése nem zárja ki a technológiai innovációt: ezt a legnagyobb pezsgőgyártók sorában két vállalat esete is bizonyítja. A Piper-Heidsieck és a Charles Heidsieck vállalatnál KUKA robotok végzik a palackok kicsomagolását.

Nemzetközi tekintély egy tősgyökeres francia vállalat számára

A két világhírű, tősgyökeres francia pezsgőgyár, a Piper-Heidsieck és a Charles Heidsieck, 1785-ben, illetve 1851-ben alakult. 2011 júliusa óta képezik a Descours család 100%-os tulajdonát. Új létesítmények építéséért és a gyártási eszközökbe való beruházásért Philippe Soriano, technikai vezető a felelős. Tőle tudjuk, hogy a két vállalat növekedése vezetett a Reims szívében található csodálatos helyiségek feladásához, és 1995 óta folyamatosan a város szélére, gyakorlati szempontból megfelelőbb helyszínre történő kiköltözéshez. A tartályok, a gyártósorok és az adminisztrációs részlegek több, csúcsmodern épületben kaptak helyet, míg a pincék a városközpontban maradtak.
https://www.kuka.com/-/media/kuka-corporate/images/industries/case-studies/heidsieck/piper-heidsieck_2.jpg?w=767&hash=29E4B1C07E28204A1B2E9A79F2B50D6F
A Piper-Heidsieck és a Charles Heidsieck pezsgőgyár tartályai ultramodern épületekben találhatók.
 

Robottechnika a maximális rugalmasságért

Amikor 2011-ben Philippe Soriano a palackoknak az öblítésük utáni kicsomagolását végző, régi gép helyére egy gyors és rugalmas megoldást keresett, a Fege vállalathoz fordult, amely vezető integrátor a palackozóipar piacán és a KUKA sokéves hivatalos partnere.

A Fege szerint a legnagyobb kihívást az alkalmazott palackformák és a tárolási módok (Champagne vagy Burgundi) sokszínűsége jelentette.

Az előállítás módja a mennyiségtől (fél üveg, 75 cl, magnum) és a különféle palackformáktól (Champagne-, Piper RARE- vagy az új Crayère-palack) függően valóban változó. Egy egyszerű manipulátor tehát nem volt elég valamennyi formátum kezelésének ellátására. A Fege így egy olyan robotcellát tervezett meg és fejlesztett ki, amely eleget tudott tenni ezeknek az elvárásoknak. Egy (konzolra szerelt) KUKA QUANTEC K robot kiveszi a pezsgőspalackokat a tartóból, szállítószalagra helyezi és eljuttatja őket a csomagolási folyamatokhoz. Ennek a cellának a zsenialitása a fogószerszám egyszerűségében rejlik, amely mozgó elem nélküli szívórámpa. A palackok cseréje során a kezelő szerszám használata nélkül cserél ki két rámpát és két mérleget. A kezelő munkájának megkönnyítése érdekében a különféle palackformákhoz színkódok vannak hozzárendelve: így például az „x” formájú palackok zöld tartójához az azonos színű robotmegfogó tartozik.

A KUKA robot hatékonyan és üzemzavarok nélkül működik

E berendezés következő előnye az, hogy a konzolrobot révén lehetséges a palackrekesz mélyébe történő behatolás, mivel az alkalmazott megfogó konzol rövid. Így elkerülhető a kisebb befogadóképességű, kevésbé mély tartók használata.

https://www.kuka.com/-/media/kuka-corporate/images/industries/case-studies/heidsieck/piper-heidsieck_palettieren.jpg?w=767&hash=FBAA254717244CC34CECC06790DCA8AC
A KUKA QUANTEC K megfogószerszáma mozgó elem nélküli szívórámpával rendelkezik.

Döntése meghozatalakor Philippe Soriano számára a Fege által kifejlesztett megoldás egyszerűsége volt a döntő szempont. „A valódi nehézség abban áll, hogy egyszerű megoldást találjunk!” – magyarázza. Hiszen a hatékonyság és a könnyű karbantartás egyszerű berendezéssel valósítható meg. A robot következő előnye abban áll, hogy nagymértékben üzemzavarmentes – ez alapvetően fontos, ha a kezelési sebesség óránként 4500 palack.

 

A cella telepítése után észrevettük, hogy a KUKA-robot valóban igen halk, és ez egy olyan tulajdonság, amelyet igencsak nagyra értékelünk!

Philippe Soriano, műszaki igazgató

Gyors igazodás az új trendekhez

A pezsgők piacán egyre inkább erősödik az a trend, hogy a palackok – különösen az exportra szántak – egyre válogatottabbak és jobb minőségűek legyenek. Annak tudatában, hogy a gyártás 50 százaléka külföldre megy (különösen Ázsiába, ahol nagy az igény a luxustermékek iránt), ezekhez az új trendekhez tudni kell gyorsan alkalmazkodni, azaz gondoskodni kell a rendkívül rugalmas gyártási eszközökről.

A Piper-Heidsieck és a Charles Heidsieck tudatosították ezt, és a technológiai innovációt ötvözték a modernitást szem előtt tartó formatervvel, mindeközben figyelembe véve a hagyományokat és csúcsminőségű termékek előállításának igényét is.

forrás:kuka.com 2019.12.06

PACKRADAR-XPO csomagolástechnikai kiállítás - Jelentkezés