Kezdőlap > Csomagolás > Tovább csökkenti ökológiai lábnyomát a Coca-Cola Magyarország
CsomagolásCsomagolóanyagKörnyezetvédelemPackinfo

Tovább csökkenti ökológiai lábnyomát a Coca-Cola Magyarország

600 tonnával kevesebb műanyag és csaknem 30% újrahasznosított PET palack kerül a palackokba

Felelős nagyvállalatként a Coca-Cola Magyarország nagy erőfeszítésekkel dolgozik azon, hogy kivegye részét a klímaváltozás elleni küzdelemből. Számos intézkedéssel, többek között vízügyi, civil és vállalati oldali összefogással szervezett hulladékgyűjtő akcióival, vízvisszapótlási tevékenységeivel vagy épp újrahasznosított alapanyagok felhasználását célul tűző csomagolástechnikai fejlesztéseivel tesz a környezetért. A vállalat palackozó partnerével, a Coca-Cola HBC Magyarországgal közösen 2018-ban elért 4%-os palacksúlycsökkentés után 2020-ban ismét 4%-kal csökkenti a felhasznált műanyag mennyiségét széndioxid-kibocsátásának mérséklése érdekében. A cég 100 millió forintos beruházásának eredményeként éves szinten 600 tonnával kevesebb műanyagot használ majd fel, ami 24 millió PET palack súlyával egyenlő. A palackozó partnervállalat már ma is kizárólag 100%-ban újrahasznosítható italcsomagolásokat állít elő, 2030-ra pedig 50 százalékra nőhet a palackokban lévő újrahasznosított műanyag aránya.

Mintegy 100 millió forintos technológiai fejlesztés eredményeként 4%-kal csökkenti 2020-ban a szénsavas üdítőitalos palackjaihoz használt műanyagot a Coca-Cola Magyarország. Palackozó partnerünk összességében 600 tonnával kevesebb műanyagot használ majd fel évente, a megtakarítás 24 millió PET palack súlyával egyenlő. A beruházással a vállalat jelentős mértékben csökkenti ökológiai lábnyomát, hiszen az új palackok gyártásához számottevően kevesebb kőolaj szükséges, a könnyebb palackok miatt pedig kevesebb energia kell majd a termékek szállításához is.

A súlycsökkentett italcsomagolások fokozatosan jelennek meg a boltokban: az új 1,5 literes és az 1,75 literes palackok már elérhetőek a polcokon, hamarosan pedig átalakulnak a 0,5 literes és az 1,25 literes változatok is. A szigorú minőségi követelmények miatt a könnyebb palackok alakja kissé megváltozik, de ennek ellenére ugyanolyan masszívak és formatartók maradnak, mint elődjeik.

A Coca-Cola Magyarország az elmúlt években számos intézkedéssel csökkentette csomagolóanyag felhasználását és környezeti lábnyomát. A cég italcsomagolásai már jó ideje 100%-ban újrahasznosíthatóak, az elmúlt esztendők beruházásainak köszönhetően pedig 15 százalékkal kevesebb műanyagra van szükség egy PET palack előállításához, mint 2010-ben. A vállalat folyamatosan növeli a palackokban felhasznált újrahasznosított műanyag mennyiségét is, amelynek aránya ma már átlagosan 27 százalék. Az újrahasznosított PET palackokból készülő italcsomagolások szén-dioxid lábnyoma akár 80%-kal kisebb lehet, mint a kőolajszármazékból készülő palackoké, sőt az újrahasznosított műanyagból készülő palackok összesített ökológiai hatása akár az alumínium italcsomagolásoknál is kedvezőbb lehet.

Mindezeken felül a vállalat az alumínium dobozos multipack kiszerelések műanyag csomagolását is egy innovatív kartonpapír-alapú csomagolási megoldásra cseréli 2021-től, illetve cél, hogy a Coca-Cola Magyarország választékában is megjelenjenek a 100 százalékban újrahasznosított PET palackokból készülő palackok.

A globális The Coca-Cola Company és 28 országot átfogó Coca-Cola HBC csoport közös Hulladékmentes Világ stratégiája értelmében a cégek 2030-ig a felhasznált csomagolóanyagok 100 százalékának megfelelő mennyiséget gyűjtenek majd vissza, továbbá 50 százalékra növelik műanyag palackjaik újrahasznosított alapanyag tartalmát.

Hulladékmentes Tisza – A Coca-Cola globális alapítványának támogatásával

Az árvizekkel szinte minden évben jelentős mennyiségű uszadék, szerves anyag és kommunális hulladék vonul le a Tiszán, és a Kiskörei Vízlépcső az első olyan műszaki létesítmény, ami megállíthatja a szemétáradatot, megkímélve ezzel az alsó folyószakaszokat a jelentős szennyeződéstől. A helyzet hatékony kezelése érdekében idén júliusban a vízügyi, civil és vállalati oldal is összefogott. A The Coca‑Cola Foundation – a Coca‑Cola globális alapítványa – a két éves Hulladékmentes Tisza projekt keretében nyújt 73 millió Ft-os anyagi támogatást a helyzet felszámolására. A három oldalú összefogás a folyamatos védekezést, a kitermelt hulladék jelentős mértékű újrahasznosítását és a folyó egyre nagyobb mértékű megtisztítását tűzte ki célul. A projekt megvalósításához és sikeréhez a Coca‑Cola Magyarország munkatársai is tevékenyen hozzájárulnak. 2019. július 26-án és szeptember 27-én több mint 150 munkatárs vett részt a folyó kiskörei szakaszának megtisztításában. A vállalat kollégái a PET Kupa önkénteseivel együtt több mint 3.3 tonna hulladékot gyűjtöttek össze főleg a nádasokban megrekedt, illetve a víz felszínén úszó műanyagokból. Ezt a 3.3 tonna hulladékot megfelelő módon szétválogatják, majd újrahasznosítják.

forrás: coca-cola.hu 2019.12.05


Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com