Érdekességek
Kezdőlap > Actuality > A műanyag csomagolás betiltására készül Európa?
ActualityEnvironmentEventsPackinfo

A műanyag csomagolás betiltására készül Európa?

Év végére pedig listát készítenek a mikroműanyagot tartalmazó termékekről.

Fontolóra veszi az Európai Bizottság, hogy betiltják a műanyag csomagolást az Európai Unióban, és új követelményeket támasztanak a gyártók felé.

A német Die Weltnek adott interjúban a litván Virginijus Sinkevicius, a környezetért és az óceánokért felelős biztos szerint az Unió arra keresi a megoldást, hogyan csökkenthetné az egyszer használatos műanyagokat:

Fontos lépés lenne például a műanyag csomagolás betiltása, vagy hogy a csomagoláshoz előírják az újrahasznosított műanyag használatát.

A Bloomberg szerint a tilalom az egyszer használatos műanyagok, főleg a polipropilén és polisztirén, több mint tízmillió dolláros piacát veszélyezteti.

Az Európai Unió 2019-ben már hozott hasonló korlátozó intézkedést: az irányelv értelmében 2021-től tilos lesz az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök, keverőpálcák, szívószálak, lufipálcák és fültisztító pálcikák használata. Ezeket már csak más, a környezetet kevésbé terhelő anyagokból lehet majd készíteni.

Az Európai Bizottság azt is vizsgálja, hogyan kötelezheti például a kozmetikai iparágat, illetve az autógumigyártókat arra, hogy kevesebb mikroműanyagot használjanak. Év végére az Európai Bizottság egy listát is összeállít azokról a termékekről, amelyekben mikroműanyag van.

forrás: hvg.hu 2020.01.13