Legutóbbi hírek
Kezdőlap > Iparág > Mosószerek minősége, csomagolása
IparágKozmetikaPackagingPackaging material

Mosószerek minősége, csomagolása

Mosószerek csomagolása

A mosószerek csomagolása lehet kartondoboz, műanyag zsák vagy flakon. A por alakúak dobozban, zsákban, a folyékonyak flakonban kerülnek forgalomba.
A műanyagok, de a műanyaggal, alufóliával rétegelt dobozok is környezetszennyező hatásúak. Ezért fontos, hogy minél kevesebb kerüljön belőlük a szemétbe. Ezt szolgálják a hosszú ideig használható, újratölthető csomagolások vagy a koncentrátumokat, sűrítményeket tartalmazó, sok-sok mosásra elegendő mennyiséget rejtő csomagolások.
A por alakú, tömény, kevés mennyiségben használatos mosóporokat „kompakt” mosóporoknak, míg a folyékony, hígítandó mosószereket koncentrátumoknak nevezzük.
A mosószerek csomagolása nemcsak tárolja a terméket, hanem védi azt, információt nyújt a termékhasználatáról, adagolásáról, hatásáról, javaslatot tesz a szükséges mennyiségre, mosási hőfokra,piktogramokkal segíti a tájékoztatást.
A mosószerek tárolása nagy gondosságot igényel. Mivel vegyi anyagok, veszélyesek lehetnek, ezért tartsuk távol a gyerekektől, avatatlan kezektől. Száraz, hűvös helyen sokáig tárolhatók, azonban kerüljük a kiszóródás, folyás lehetőségét.

Mosószerek minősége

A mosószerek minőségét több tényező határozza meg, melyek együttesen befolyásolják a mosószer hatékonyságát, használhatóságát, minőségét. Ilyenek:
– összetétel: mivel a különböző textíliák más hatóanyagot kívánnak, ezért a legfontosabb, hogy az összetevők a feladatnak megfelelőek legyenek. Például a gyapjúmosószer hatóanyaga kímélje, ápolja is a gyapjút.
– mosóhatás: a szennyvivő hatás a felületaktív anyagoknak, azok minőségének, mennyiségének köszönhető. Ehhez járul hozzá a vízlágyító hatás, mely növeli a tisztítómechanizmust.
– textilkímélő hatás: ma már elengedhetetlen követelmény, hogy a ruhák ne csak tiszták, hanem szépek, ápoltak is legyenek a mosás után. A megszürkült, kemény, összement, színvesztett ruha a rossz mosóporról árulkodik.
– környezetre kifejtett hatás: a korszerű mosószerek nemcsak a textíliát védik, de kíméletesek a vizekhez, a környezethez. A legtöbb mosószer (a jó minőségűek) foszfátmentesek, perborátmentesek, mert ezek károsítják legjobban a természetet.
– alkalmazhatóság (vevőbarát): a mosószerek akkor könnyen alkalmazhatók, használhatók, ha könnyen adagolhatók, nem folynak, szóródnak, kézhez álló flakonban, dobozban vannak. Az utántöltéses csomagolás növeli a praktikusságot, gazdaságosabbá teszi a terméket. Egyszerű használatot, közérthető tájékoztatást tartalmazzanak.

forrás: sulinet.hu