Kezdőlap > Machine > End of line > A karton raklapok csökkentik a szállítási igényeket, és így segítik a fenntarthatóságot
End of lineIndustrial robotMachinePackagingPallet securing

A karton raklapok csökkentik a szállítási igényeket, és így segítik a fenntarthatóságot

A Delta Engineering sokoldalú, új robotot hozott létre karton raklapok házon belüli összeszereléséhez a gyártók számára. A Delta Engineering gépeket és megoldásokat tervez az ügyfelek hatékonyságának javítása érdekében az eljárás, a munka, a csomagolóanyagok és/vagy a szállítási költségek terén, ami a DPR200 raklapszerelő robotra is érvényes. A robot mozgását az OMRON Sysmac automatizálási platformja vezérli, amely biztosítja az ilyen összetett művelethez szükséges rugalmasságot, megbízhatóságot és pontosságot.

A feladat: az új robot kifejlesztése

Sok fröccsöntő gyár fa raklapokat használ hagyományosan a termékei szállításához. Az üres raklapokat a gyárba hozzák, feltöltik, majd átviszik a töltőüzembe. Az üres palackok gyárak közötti szállítása többnyire levegő szállítását jelenti, növelve a szállítás igényét. A Delta Engineering rájött, hogy karton raklapokat házon belül előállítva jelentősen csökkenthető a közúti szállítás szükséges mértéke, ami környezetbarátabb működést biztosít.

A megoldás

A vállalat ezért kifejlesztette a DPR200 raklapszerelő robotot, mely segítségével a gyártóüzemek saját maguk elkészíthetik raklapjaikat bármilyen, maximum 1422 mm² (56 inches²) méretben. A robot évente akár 100 000 raklap házon belüli előállítására is képes. Ez segít csökkenteni a raklapköltségeket, a szállítási igényeket és a raklapok tömegét a fa alternatívákhoz képest, amelyek kezelése nehéz és munkaigényes.

A karton raklapok további előnye, hogy a meglévő papír- vagy karton-újrahasznosítási rendszerben újrahasznosíthatók. Ráadásul helytakarékos megoldás, mert a gyáraknak többé nem lesz szükségük raklaptárolóhelyre, ugyanis maguk is bármikor meg tudják oldani a raklapok előállítását.

A cégnek azonban szüksége volt egy beszállítóra, amely rugalmas platformot tud biztosítani a robot mozgásának vezérléséhez. Ebbe beletartozik a különféle méretű raklapok készítésének szükségessége és a raklap-alkatrészek ragasztásának rugalmas módja. A ragasztót a megfelelő helyekre kell felvinni, hogy akár kilenc, szintén a robot által hajtogatott kartontömböt a raklaptábla aljára lehessen rögzíteni.

Koen Hendrickx, a Delta Engineering csapatvezető automatizálási mérnökének összefoglalója: „Az OMRON mellett a velük való hosszú távú kapcsolatunk, hírnevük az ipari automatizálás és az innováció terén, automatizálási koncepciójuk könnyű megvalósítása és az általuk nyújtott minőségi technikai támogatás miatt döntöttünk. Lenyűgözött bennünket emellett a Sysmac platform nagyon gyors EtherCAT gépi hálózata, a biztonság megvalósítása, a mozgás koncepciója, valamint a vállalat azon képessége, hogy rövid időn belül biztosítja a megoldást.”

„Az új DPR200 raklapszerelő robot jóvoltából a gyártóüzemek házon belül előállíthatnak karton raklapokat, így elkerülhetők a szállítás és a fa raklapok használatával járó problémák, és nagy lépést teszünk a fenntarthatósági célok elérése felé is. Az OMRON Sysmac vezérlője kulcsfontosságú szerepet kapott, hogy rugalmas kialakítást, nagy megbízhatóságot és korszerű műszaki alkatrészeket kínálhassunk.”

forrás: omron.hu 2021.02.