Érdekességek
Kezdőlap > Machine > Industrial robot > Költséghatékony automatizáció: cobotok és mobilrobotok lízingelése az üzemcsarnokon belüli rugalmasságért
Industrial robotInnovationMachinePackinfo

Költséghatékony automatizáció: cobotok és mobilrobotok lízingelése az üzemcsarnokon belüli rugalmasságért

Az Industry 4.0-ra való átállással összhangban egyre több gyártó fordul az automatizáció mint a folyamatok észszerűsítési módja és a termelékenység fokozásával kapcsolatos megoldás felé. Ennek fontos eleme a robotok alkalmazása, amelyek gyakran az emberek mellett dolgoznak a gyárakban. Ugyanakkor sok vállalat vonakodhat a kiegészítő automatizációval kapcsolatos befektetésektől, különösen a COVID-19 által okozott gazdasági nehézségeket követően. A költséghatékony megoldást kereső gyártók számára lízingelési lehetőségeket magukban foglaló költségvetési terveket vezetünk be, egyfajta lehetőséget biztosítva a rugalmasságra az üzemcsarnokok területén.
Bizonyos országok, például az Egyesült Királyság és Németország nagy valószínűséggel munkaerőhiányt fog tapasztalni az elkövetkező évtizedben, különösen a műszaki szakértők terén. Csak az Egyesült Királyságban a vállalatok 63%-a tapasztal jelenleg munkaerőhiányt a szakképzett munkavállalók terén, míg a munkaadók 68%-ával történt meg, hogy képtelenek voltak a betöltendő állásoknak megfelelő jelölteket találni. Ugyanakkor a termékek életciklusa egyre rövidül. A koronavírus-világjárvány további kihívásokat állított a különböző méretű vállalatok elé minden iparágban, és a vállalatok jelentősen lecsökkent fogyasztást, valamint az ellátási láncokban fellépő zavarokat tapasztalnak.
A robotok és a kollaboratív robotok (cobotok) egyszerűen üzembe helyezhetők, és gyors megoldást nyújtanak. Képesek a termelés rugalmasságának, minőségének és sebességének javítására, és lehetővé teszik a vállalatok számára a változó piaci körülményekre való gyors válaszadást. A világjárvány olyan változásokat hozott magával, mint a társadalmi távolságtartás és a szigorúbb biztonsági szabályozások, amelyeket a vállalatoknak be kell tartaniuk. Az automatizáció segítséget tud biztosítani ezen kihívás leküzdéséhez, ugyanakkor a hosszú távú biztonságosságot és hatékonyságot is javítja.

Cobotok rövidebb életciklusokhoz

A cobotok bevezetésére először 2008-ban került sor, és viszonylag új kategóriát alkotnak az ipari robotokon belül. A hagyományos robotokkal ellentétben, amelyeket kerítéssel kell elválasztani az emberek munkavégzési helyétől, a cobotokat úgy fejlesztették ki, hogy az emberekkel együttesen biztonságos munkavégzést biztosítsanak. A felhasználóknak emellett kevesebb időre és pénzre van szükségük az alkalmazások programozásához ezekkel a „segítő robotokkal”.

Emellett a cobotok egyszerűen áthelyezhetők egyik helyről a másikra a különböző feladatok elvégzéséhez, míg a hagyományos ipari robotoknak egy helyen kell maradniuk, és általában csak egy adott feladat elvégzésére alkalmasak a robotcellán belül. A cobotok ebből adódóan sokkal nagyobb fokú rugalmasságot biztosítanak. Az általuk kezelhető, sokoldalú feladatok az egyszerű, alkatrészkezelésre, szétválogatásra és raklapcsomagolásra szolgáló anyagmozgatási alkalmazásoktól a gépek összeszerelésén át a megrendelések válogatásáig, csomagolásáig és teszteléséig terjednek. Segítséget biztosíthatnak a ragasztók és tömítőanyagok felviteléhez, az alkatrészek össze- és szétszereléséhez, mérésekhez, tesztelésekhez és ellenőrzésekhez, valamint képesek átvenni a csavarozási műveleteket.

Gyáron belüli összhang mobilrobotokkal

A mobilrobotok előnye továbbá, hogy értékes támogatást nyújtanak a rugalmas gyártósorokkal rendelkező vállalatok számára. Például egy kávékapszula-gyártó vállalathoz másmilyen, például hagyományos műanyag vagy újrahasználható, környezetbarát, különböző színű és különböző méretű kapszulákra vonatkozó igények érkeznek be. Azáltal, hogy az OMRON mobilrobotjaiból álló flottát alkalmaznak, amely képes kezelni a hullámzó keresletet a különböző időszakokban, vagy akár két teljes mértékben eltérő igényt is kezelni tud, a vállalat rugalmasabb környezetet tudott kialakítani a gyártó üzemen belül. Az alkalmazkodási és fejlődési képessége pedig a jövőben még jelentőségteljesebb és fontosabb lesz majd.

Sok megoldás még mindig a rugalmatlan szállítószalagos rendszerekre támaszkodik, míg a mobilrobotok biztosítják a gyártók számára azt a rugalmasságot, amelynek köszönhetően a raktárkészlet és a fogyóeszközök a kellő időben mozgathatók a szükséges helyekre. Emellett a mobilrobotok és a cobotok nagyon egyszerűen betaníthatóak, valamint egyszerűen üzembe helyezhetőek és szállíthatóak, így hasznos társsá válnak a nagyobb fokú rugalmasság elérésében. A mobilrobotok gyorsan útvonalat tudnak váltani, dinamikus módon kerülik ki az akadályokat, és képesek különböző prioritási fokozatokon munkát végezni. Még nagyobb rugalmasságot biztosító, speciális bővítményekkel és tartozékokkal testre szabhatók. Ami azt illeti, az OMRON legfrissebb megoldása a cobot és mobil technológiát ötvözi, így mobil manipulátort, vagyis úgynevezett MoMa megoldást kínál.
Míg a robotok a rugalmasság, a sebesség és a pontosság kérdésében mutatják meg az általuk biztosított előnyöket, az emberi munkatársak az üzletmenet szempontjából fontos problémákkal, az ügyfél-kommunikációval és a napi feladatokkal foglalkozhatnak. Ami pedig a megtérülés arányának fontos szempontját illeti, a vállalatoknak egyre inkább arra kell fókuszálniuk, hogy az emberi erőforrások az értéknövelt feladatok elvégzésére váljanak elérhetővé, ami kiemelten fontos a vállalatok előrehaladásához. Az automatizáció emellett a munkapiaci szakértőhiányt is képes betölteni. Az emberi munkatársakkal együtt dolgozó, kollaboratív és mobilrobotok segítséget biztosítanak az áruk és anyagok emeléséhez és mozgatásához, ugyanakkor olyan feladatok elvégzésére is alkalmasak, amelyekre a munkavállalók a távolságtartással vagy biztonsággal kapcsolatos szabályok miatt nem képesek.

Pénzügyi rugalmasság lízingelési lehetőségekkel

Azon gyártók számára, akik az aktuális és jövőbeli trendek kiszolgálására törekednek, ugyanakkor a munkaerőhiányra is megoldást keresnek, a cobot és mobilrobot-technológiák ideális megoldást jelentenek. Ugyanakkor mivel egy átlagos cobot költsége 18 000 GBP (24 000 USD), az üzemcsarnokban alkalmazott automatizáció felgyorsítása sokak számára egyszerűen nem megvalósítható. Ez különösen igaz a kis- és középvállalkozások esetében, akik nem engedhetik meg maguknak az ilyen technológiákkal kapcsolatos, előzetes tőkebefektetést.

A befektetési költségek minimálisra csökkentése érdekében, valamint hogy bármilyen méretű vállalat egyenlő esélyekkel indulhasson, az OMRON új lízingelési lehetőségek körét dolgozta ki. Ezeknek az a célja, hogy megkönnyítse az olyan gyártók életét, akik fejleszteni kívánják a saját mobilrobot- vagy cobotflottájukat, ugyanakkor alacsonyan kell tartaniuk a tőkebefektetési költségeiket. Az új lízingelési lehetőségek által kínált pénzügyi rugalmasság fontos tényező napjaink gazdasági és üzleti bizonytalanságában. A lízingelés olyan lehetőség, amellyel a gyártók hatékonyabban és hatásosabban oszthatják ki az erőforrásaikat, így jobb megtérülést érhetnek el, hiszen a cobotok gyakorlatilag megtérítik a saját árukat, míg a felhasználó költsége eloszlik.
Annak érdekében, hogy segíteni tudjon a vállalatoknak a számukra leginkább megfelelő lízingelési megoldások kiválasztásához, az OMRON mind a mobilrobotokhoz, mind a kollaboratív robotokhoz hasznos lízingelési kalkulátorokat hozott létre, amelyeket a vállalat webhelyén található adott oldalon keresztül érhetnek el. Ezzel az eszközzel a gyártó a vállalat számára szükséges robotok száma alapján gyorsan áttekintheti a mobilrobotok vagy cobotok lízingelésével kapcsolatos havi költségeket, valamint a lízingelés hosszát.
Tudjon meg többet a havi lízingköltségekről:

 

forrás: omron.hu 2021.03.04