Legutóbbi hírek
Kezdőlap > Packinfo > Environment > Veszélyes műanyag csomagolóanyaggal szemben lép fel az EU
EnvironmentPackagingPackaging materialPackinfo

Veszélyes műanyag csomagolóanyaggal szemben lép fel az EU

Az Európai Bizottság szigorítja a BPA-ra (biszfenol A) vonatkozó szabályokat.

A szabályt, miszerint a csecsemőknek és kisgyermekeknek (0-3 éves korig) készült élelmiszerek csomagolásában megtiltják a BPA jelenlétét, a következő év elejétől kell alkalmazni. A BPA-t nem lehet majd felhasználni a különleges orvosi célra készült vagy tejalapú italokkal, a csecsemőknek és kisgyermekeknek készült és a feldolgozott gabonaalapú élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő csomagolások lakkjaiban és bevonataiban.

Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagokra és műanyag tárgyakra a 10/2011/EK rendelet vonatkozik. A tervezetben szigorúbb határértéket határoznak meg a migrációs (kioldódási) értékekben: a specifikus kioldódási határértéket 0,05 mg/kg-ban adják meg a jelenlegi 0,6 mg/kg helyett.

Az Európai Bizottság tervezetéhez hozzá lehetett szólni, melyet több szervezet meg is tett. A Chem Trust szerint minden élelmiszerrel érintkező csomagolás esetében meg kellene tiltani a BPA használatát, a DG SANTE pedig más biszfenolokat is belevenne a szigorításba. Számos más szervezet is egyetért a tervezettel, melyet közzé is tettek a bizottság honlapján.

forrás: nak.hu 2017.10.31