Kezdőlap > Iparág > Agrár > Húspiaci csalások: ehető vonalkód a hamisítók ellen
AgrárBarcode - RF-IDIparágMachine

Húspiaci csalások: ehető vonalkód a hamisítók ellen

Láthatatlan és ehető vonalkódot fejlesztenek ki kutatók annak érdekében, hogy nyomon követhetővé váljanak a kereskedelmi forgalomban lévő húsok. Az új vonalkódok mobiltelefonnal is leolvashatók lesznek.

Az élelmiszerpiaci csalások egyik legveszélyeztetettebb terepe a hússzektor, ezért kutatók ehető és láthatatlan vonalkódot fejlesztenek ki, amely okostelefonnal is leolvasható lesz. Így a fogyasztók is leellenőrizhetik, honnan származik például a marhahús és hol dolgozták fel azt.

Hogyan működik majd a technológia?
1. A húsokat bepermetezik ehető szilícium-dioxiddal a vágóhídakon.

2. A permet egyedülálló ujjlenyomatot hagy a húson, amelyet egy úgynevezett “hiperspektrális” pisztoly segítségével lehet majd leolvasni és azonosítani.
3. A pisztoly (alapvetően egy fejlett vonalkód-leolvasó) fényt világít a szórófej mikrorészecskéire, és visszaveri az egyedi hullámhosszát.
4. Ez a hullámhossz lényegében egyedülálló sorozatszámként működik, amely feltünteti a hús teljes eredetét.
5. A jövőben lehetővé válik majd az információ beszkennelése egy okostelefon segítségével.

A technológiát Ausztráliában fejlesztik ki, és az év végére várhatóan már használható is lesz. Az új vonalkódot először a tejtermékeknél és a boroknál tesztelnék, mivel ahhoz, hogy a húsokon is alkalmazni tudják, az emberi fogyasztásra vonatkozó hatósági engedélyezésnek is meg kell történnie.

Kínában egyébként becslések szerint az ausztrál márkajelzéssel ellátott marhahúsoknak mindössze 50 százaléka származik ma ténylegesen a szigetországból. Az új technológiától azt várják, hogy az emberek többsége pozitívan fogadja majd, ezzel párhuzamosan pedig az élelmiszerpiaci csalások is visszaszorulnak.

forrás: agrarszektor.hu 2018.08.26