Kezdőlap > Packaging > Auxiliary material > Nem használhatnak vékony műanyag zacskót Brüsszel üzletei szombattól
Auxiliary materialEnvironmentPackagingPackinfo

Nem használhatnak vékony műanyag zacskót Brüsszel üzletei szombattól

Érvénybe lépett szombaton az egyszer használatos, 50 mikronnál vékonyabb műanyag zacskókra vonatkozó tilalom Brüsszel és a brüsszeli régió üzleteiben – közölte a La Libre Belgique belga napilap.

A szabályozás a teljes kereskedelemre, még a piacokra és más utcai árusokra is kiterjed az áru minőségétől és természetétől függetlenül.
Az ömlesztett élelmiszerek, például zöldségek elsődleges csomagolásaként, valamint a húsáruk és a nedves, vizes készítmények elszállítására kínált zacskók esetében biológiailag lebomló zacskók használata engedélyezett. A híradás szerint a legfeljebb húsz percig használt műanyag áruházi szatyrokat természetes alapú, burgonya- vagy kukoricakeményítő felhasználásával előállított tasakokkal váltják fel.
A szabályozás szeptember 1-jei bevezetésétől számított három hónapos türelmi időt követően megbírságolhatják azokat a kereskedőket, akik hagyományos műanyag zacskót használnak.
A vastagabb, több alkalommal is használható szatyrok kínálata továbbra is engedélyezett.
Az egyszer használatos, hártyavékony szatyrok lebomlási ideje mintegy 400 év, a biológiailag lebomló anyagokból készült modern zacskóknak legfeljebb néhány hét vagy hónap alatt nyoma vész.
Brüsszelben és Vallóniában, Belgium francia ajkú régiójában már 2016 decemberében betiltották a nejlonzacskó használatát, de akkor még csak a pénztárnál kaphatókra vonatkozott a tilalom. A belga intézkedés az uniós tagállamok számára előírt európai irányelv megvalósítása, amely a csomagolóanyagok használatának csökkentését írja elő – írta a lap.

forrás: MTI.hu 2018. szeptember 1.