Legutóbbi hírek
Kezdőlap > Iparág > Élelmiszer > Hová dobjuk a PLA-t?
ÉlelmiszerIparágKörnyezetvédelemPackinfo

Hová dobjuk a PLA-t?

Olyan, mint a műanyag, de mégsem az!

Az Európa Parlament műanyag termékek 2021-ig történő betiltását kimondó határozata óta egyre többen keresik a műanyag alternatíváit, illetve a megoldást a műanyag termékek teljes elhagyására. Az Indepack Kft. az elmúlt hónapokban jelentős változást tapasztalt a vevői részéről, a növényi alapanyagú/lebomló úgynevezett PLA termékek kereslete iránt. A cég törekszik arra, hogy az általa forgalmazott termékek tulajdonságairól széles körű tájékoztatást adjon vevőinek. Ebbe az utólagos felhasználás is beletartozik. A PLA esetében akkor járunk el helyesen, ha termék nem kerül a szelektív műanyag hulladék közé.

Amíg a háztartások szintjén több megoldás kínálkozik a műanyagmentességre, céges szinten az egyszer használatos termékek környezetbaráttá tétele messze nem olyan egyszerű. Egyre több vendéglátóipari egység, fesztivál, rendezvény törekszik a műanyagmentességre. Az értékesítés jellegéből adódóan sok helyen nem megoldható a repohár és a jelenlegi NÉBIH szabályozás, csak igen bonyolult feltételekkel engedi az otthonról hozott dobozokban történő ételkiadást is. Ezen vendéglátóhelyek számára megfelelő alternatíva a növény keményítőből készülő úgynevezett PLA, ami szinte mindent tud, amit műanyag elődje. A két termék külsőre azonban laikus számára szinte megkülönböztethetetlen.

A termékek hasonlósága miatt kiemelten fontos a vevők tájékoztatása, hogy amennyiben PLA termékben kapják ételüket vagy italukat, használat után mi a helyes eljárás. A PLA ugyanis nem kerülhet a szelektív műanyag hulladék közé, mert az az műanyagok újrafelhasználása során keletkező másodnyersanyag minőségének romlását eredményezheti. A PLA külsőre és tulajdonságaiban is műanyagnak tűnik, ezért sem az automata válogatórendszerek, sem a kézi válogatás nem tudja kiszűrni a szelektív műanyag hulladék közül.

A PLA és a műanyag megkülönböztetését így nagy biztonsággal csak a fogyasztó teheti meg, mégpedig a vendéglátóipari egység tájékoztatása, valamint a terméken található jelölés segítségével.

fotó: Indepack

A PLA bár növényi alapanyagú, komposztálása csak ipari körülmények között (4-5 napig 60 fokon) eredményes. Szelektív gyűjtése, majd ipari komposztálókba történő beszállítása azonban egyelőre még nem megoldott.

A PLA-t ezért jelenleg a kommunális hulladékba kell dobni. Innen vagy égetésre kerül vagy hulladéklerakó telepre. A termék előnye ugyanakkor, hogy égetése során több energiát ad, mint a papír, a fa vagy a zöldhulladék és nem bocsát ki olyan káros anyagokat sem, mint a kőolaj alapú műanyagok.

Az Indepackról

Az Indepack Kft. 2009-ben kezdte meg működését. Jelenleg közel 10.000 kis- és középvállalat tartozik ügyfélkörébe a büféktől az éttermekig, emellett nagyobb rendezvények kiszolgálója is. Magyar tulajdonú vállalkozás, jelenleg 21 embert foglalkoztat. A cég közel 2000 féle részben saját gyártású, import és hazai terméket forgalmaz, melyet a vevők akár saját céges logójukat vagy egyedi grafikai kivitelezéssel is rendelhetnek. A cég bármely étel-ital csomagoláshoz, tálaláshoz, illetve rendezvényekhez szükséges eszközökre kínál megoldást. A termékpaletta nagyrészt elérhető környezetbarát alapanyagból is.

forrás: indepack.hu 2019.07.04


Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com