Érdekességek
Kezdőlap > Actuality > Szakkönyv jelent meg a csomagolásokról
ActualityEventsOrganizationPackinfo

Szakkönyv jelent meg a csomagolásokról

Csomagolásmenedzsment címen jelent meg Dörnyei Krisztina Rita könyve. A könyvről beszámoló sajtóanyag szerint a kötet több száz példán keresztül mutatja be, hogy milyen fontos szerepe és hatása van a csomagolásoknak a vásárlókra, valamint azt, hogy miért és hogyan kell a vállalatoknak egyre tudatosabban kialakítani és az eladáshelyen elhelyezni azokat, ha versenyképesek akarnak maradni a piacon.

A szakmai ismeretanyag mellett hazai vonatkozású, valós vállalati esetek is szerepelnek a fejezetek végén. A Kossuth Kiadó által megjelentetett könyvben többek között a Coca-Cola, Sió, Riska, Soproni, Bacardi, Ilcsi és Auchan saját márkás termékcsomagolásainak kulisszatitkaiba kaphatnak betekintést az olvasók. Megtudhatják például, hogyan kell a Star Wars szereplőket a tejesdobozokon úgy szerepeltetni, hogy a középkorú férfiak is több tejet vegyenek; hogyan segíti a csomagoláson a piros-fehér-zöld szín az eladásokat; hogyan aktivizálhatnak a csomagolások majdnem minden fogyasztót mindössze azáltal, hogy meglátják a saját nevüket a csomagoláson; miként lehet a karácsonyi időszakban sokkal több röviditalt eladni egy termékkel összecsomagolt ajándék pohárral; hány dobozt kell összecsomagolni ahhoz, hogy a fogyasztók több sört vegyenek; miként lehet a csomagolás segítségével a glutén és laktózmentességet hatékonyan kommunikálni; és hogyan kell újratervezni egy kozmetikumot úgy, hogy környezetbarátabbnak tűnjön.

A könyv szándéka szerint egyszerre aktuális és hiánypótló. Aktuális, mert a csomagolás környezetre gyakorolt káros hatása már nem csak a szakemberek, de a törvényhozás és fogyasztók ingerküszöbét is elérte, aminek következtében a csomagolási szakma nagy változások, átalakulás és termékfejlesztések előtt áll. Hiánypótló, mert még mindig keveset tudunk arról, hogy milyen szerepet tölt be valójában a csomagolás a fogyasztók életében, vagy miként használható fel hatékonyan a vállalati gyakorlatban. A könyv szándéka szerint nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi szakirodalomban is elsőként gyűjti egybe mindazon tudást, mely a csomagolt termékek gyártásában résztvevő szakembereket (dizájnereket, menedzsereket, KKV vezetőket) és az érdeklődő fogyasztókat egyaránt ellátja a csomagolásokkal, a csomagolásmenedzsmenttel kapcsolatos tudással.

A szerző Dörnyei Krisztina Rita, főiskolai tanár, közgazdász, marketinges kutatóként és tanácsadóként a csomagolások fogyasztói és vállalati döntéshozatalban betöltött szerepét vizsgálja évek óta. Elmondása szerint a könyv motivációja részben saját reklámkerülése volt, részben az a felismerés, hogy a csomagolás a marketingen belül aránytalanul elhanyagolt eszköz a mai napig, részben a közel tíz éve írt szakmai blogjára kapott pozitív visszajelzések miatt írta meg.

forrás: kreativonline.hu storeinsider.hu 2020.01.13