Kezdőlap > Packinfo > Környezetvédelem > Drasztikus változások: a szívószálak betiltása felbolygatja a teljes hazai ipart
KörnyezetvédelemPackinfo

Drasztikus változások: a szívószálak betiltása felbolygatja a teljes hazai ipart

Nagy változásokat hozhat az ipar legtöbb területén az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó új szabályozás. Eltűnnek a polcokról a szívószálak, műanyag poharak és evőeszközök, miközben a csomagolóipar 2-5 százalékát az érintett termékek gyártása teszi ki.

2021-től teljesen eltűnnek a az egyszer használatos műanyag szívószálak, tálak és evőeszközök, amelyek megfizethető áron, környezetbarát anyagok felhasználásával helyettesíthetők. Az Európai Uniós szabályozás ezen kívül a fogyasztás csökkentését írja elő a többi műanyagtermék esetében, illetve a szelektív gyűjtés és az újrahasznosítás fokozását. Célként például a PET palackoknál a 90 százalékos újrahasznosítás elérését tűzték ki 2025-re.

A vállalatoknak nagymértékű szemléletváltásra lesz szüksége és kénytelenek lesznek innovatív megoldásokra költeni, hogy környezettbarátabb megoldásokkal váltsák ki a jelenlegi alapanyagokat, technológiákat. A Euler Hermes Hitelbiztosító szerint emiatt a szektor több szereplője is nehéz helyzetbe kerülhet. Fel kell készülniük a változó trendekre, hiszen a magyar vállalkozások bizonyos részére is hatással lesznek: a műanyaggyártásban lezajló változások a vegyipar mellett az élelmiszeripart és az üdítőital gyártást, a dohány- és gyógyszeripart és az olajipari petrolkémiai cégeket is érintik.

A műanyagok újrahasznosításánál is fejlődnie kell Magyarországnak, hiszen a 25-26 százalékos aránnyal az utolsók közt szerepel a listán az Európai Unióban, ahol 17 ország már 40 százalék felett jár, 3 országban pedig 50 százalék feletti az újrahasznosítás aránya. További probléma, hogy a képződő műanyaghulladék több mint felét továbbra is hulladéklerakókban helyeik el (majd a föld alá temetik) Magyarországon, miközben egyre több ország tilja ezt a megoldást

forrás: hellovidek.hu mti.hu 2019.12.31.

Címlapkép: Getty Images


Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com