Legutóbbi hírek
Kezdőlap > Packinfo > Environment > Áttörés a hulladéküveg hasznosításában
EnvironmentPackinfo

Áttörés a hulladéküveg hasznosításában

Ausztráliai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kellően finom szemcséjűvé zúzott üveg felhasználásával tartósabb és erősebb betont lehet létrehozni.

A fejlődő országokra jelentős nyomás nehezedik, hogy hagyjanak fel a fejlett országokból származó hulladékok befogadásával. Részben ennek a körülménynek köszönhető, hogy 2020 júliusától Ausztrália leáll a határain belül keletkezett, üvegszemét exportálásával.

Ausztrália évente 1,5 millió tonna üveghulladékot termel, de ennek csak 40 százalékát hasznosítják újra. Tekintve, hogy az államban az üveg reciklálása rendkívül drága, sok helyi tanács bezúzatja és elraktározza az anyagot, hátha valamikor majd hasznosítani lehet.

Ezért olyan örömteli fejlemény, hogy az ország tudósainak megállapítása szerint az összezúzott üveget a betonban lévő homok pótlására is fel lehet használni.

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf
Amint arra a kutatásuk rávilágított, ha a betonban levő természetes homok akár 40 százalékát „felaprított” hulladéküveggel helyettesítik, a beton szilárdságát és tartósságát akár még javítani is lehet. A szakemberek mostanáig azért nem kerítettek sort a manőverre, mert az üvegben levő szilícium-oxid és a betonban lévő lúg hajlamos reakcióba lépni egymással, amitől a beton megreped. Nemrég mindazonáltal kiderült, hogyha az üveget a homokkal vagy a cementtel hasonlóan finom szemcséjűvé zúzzák össze, meggátolhatják ezen kölcsönhatás kiteljesedését, és az így keletkezett beton erősebb lesz.
forrás: storeinsider.hu 2020.02.03