Kezdőlap > Packaging > Jót tett a járvány Romániában a csomagolóanyagok gyártásának, a háromszéki üzem is profitál belőle
PackagingPackaging material

Jót tett a járvány Romániában a csomagolóanyagok gyártásának, a háromszéki üzem is profitál belőle

A hazai gyártók profitálnak az import akadozásából.

A Dunapacknál a gyógyszer- és az élelmiszeripar megrendelései ugrottak meg. A gazdaság egésze megszenvedi a koronavírus-járványt, vannak azonban ágazatok, amelyek virulnak a rendkívüli piaci viszonyok miatt. Ezek egyike a csomagolóanyagok gyártása; a dobozok, papírzacskók, fém-, üveg- és műanyag palackok iránti keresletet a fokozott gyógyszervásárlás és az otthonra beszerzett készétel, valamint élelmiszerrendelések volumenének megugrása turbózta fel.
„A járvány ellenére dolgozunk, mert ha leállnánk, akkor a gyógyszer- és az élelmiszeripar sem tudna működni” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Anastasios Panayotopolos, a sepsiszentgyörgyi Dunapack gyár vezérigazgatója. A kétszáznál több alkalmazottat foglalkoztató üzemben hullámpapír-dobozokat gyártanak. Az igazgató elmondása szerint az elmúlt hetekben lényegesen csökkentek a gépjárműipar megrendelései, amelyet azonban ellensúlyoz a megnövekedett kereslet az élelmiszeripar, főleg a száraztészta-gyártók és a gyógyszeripar részéről.
A jelenleg az osztrák Prinzhorn csoporthoz tartozó, korábbi magyar Dunapack romániai ügyfelei közé olyan multinacionális cégek tartoznak, mint a Heineken, a British American Tobacco és a dr.Oetker, valamint a piacvezető hazai webáruház, az eMag. A Dunapacknak a Bukarest melletti Bolintin-Deal településen is van egy üzeme, ahol tavaly nyáron indult be a termelés.

 

A figyelem a belső termelés fele fordult

Az Electric Focșani kft.-nél a forgalom határozottan fellendült, ami a koronavírus járvány következménye. „Robbanásszerűen nőtt a kereslet. Korábban a potenciális ügyfelek az importra támaszkodtak, de azt követően, hogy a behozatal nehézkesebbé vált, elkezdetek a hazai gyártók felé fordulni. A forgalomnövekedését főleg a vegyipar a felelős. Eddig is dolgoztunk fertőtlenítőszereket gyártó cégeknek, de kis tételben, most azonban nagyon megugrott a termelés” – mondja Cosmin Buzăianu, a vállalat marketing- és értékesítési igazgatója. A cég a kolozsvári Farmecnek is dolgozik, mely rövidesen megkezdi a fertőtlenítők gyártását.
A járványnak ugyanakkor nem csak pozitív hatásai vannak az ágazatra, egyes ügyfelek a megszokottnál nehezebben fizetnek.
A csomagolóanyag-gyártók mellett az általános fogyasztási javakat forgalmazó áruházláncok, a futárszolgálatok, az ásványvíz-palackozók, a gyógyszert, a fertőtlenítőszert és az egészségügyi védőfelszerelést gyártók is profitálnak egyelőre a járvány miatti intézkedésekből. A kiskereskedelem esetében nagyon valószínű, hogy rövid távú jelenségről van szó, az ortodoxot húsvétot követően ide is begyűrűzik a pénzhiány, csökkenni fog a fogyasztás.

 

forrás: maszol.ro 2020.04.15.