csütörtök, március 14, 2024
Érdekességek
Kezdőlap > Packaging > Design > Elhunyt Christo, a csomagolóművész
DesignPackaging

Elhunyt Christo, a csomagolóművész

84 éves korában meghalt Christo Vladimirov Javacheff, azaz Christo, a bolgár származású, de az Egyesült Államokban élő tér- és tájművész, performer, szobrász, a land art egyik legizgalmasabb egyénisége.

Christo a világ ikonikus épületeinek és tájképi elemének művészi színvonalú becsomagolásával szerzett világhírnevet. Bebizonyította, hogy – Shakespeare után szabadon – művészeti galéria az egész világ. A steril, hófehér falú, életidegen bemutatótermek sosem izgatták.

2009-ben elhunyt feleségével, Jeanne-Claude-dal együtt dolgozott, egyik leghíresebb közös alkotásuk a berlini Reichstag 1995-ös becsomagolása volt.

Ők ketten 1958-ban, Párizsban találkoztak egymással, onnantól vált a nő legfontosabb társává minden téren: Jeanne-Claude Denat de Guillebon nem csupán a felesége, hanem az alkotótársa is lett.

“Csomagolóművészetük” tárgya volt többek között Sydneyben a tengerpart, Colorado hegyei, több floridai sziget, és a párizsi Pont-Neuf híd is.

A művész mostanában a párizsi Diadalív becsomagolására készült New York-i műtermében. Az idén szeptemberre tervezett projektet a koronavírus-járvány miatt egy évvel el kellett halasztani, így 2021 őszén valósulhatott volna meg.

Forrás: bbc.com euronews.com 2020.06.01