Kezdőlap > Iparág > Élelmiszer > A járvány alatt is nőtt a környezetbarát csomagolóeszközök iránti kereslet
ÉlelmiszerEnvironmentIparágPackagingPackaging materialPackinfo

A járvány alatt is nőtt a környezetbarát csomagolóeszközök iránti kereslet

A koronavírus járvány minden korábbinál nagyobb kihívás elé állította a vendéglátóipari vállalkozásokat. Az éttermek számára a házhozszállítás, illetve az elviteles értékesítés jelentette és jelenti még ma is a működés lehetséges módját, ezért a készételek csomagolására alkalmas dobozok iránti igény jelentősen nőtt. Az Indepack Kft. 2020-as évi eladási adatai szerint stabil növekedést mutatott a környezetbarát csomagolóeszközök iránti kereslet is, vagyis a környezettudatos szemléletű éttermek továbbra is kitartottak a zöld termékek mellett.

A korábbi években egyre több hazai vendéglátóipari vállalkozás állt át környezetbarát csomagolóeszközökre. Az Indepack Kft tavalyi év elején végzett kutatásából kiderült, hogy a cégek 40%-a már használ valamilyen lebomló, komposztálható anyagú csomagolóeszközt.

Az Indepack Kft. megvizsgálta a 2020-as év eladási adatait és a számok jelentős növekedést mutattak a környezetbarát csomagolóeszközök értékesítésben. Az adatok rávilágítottak, hogy akik már korábban lebomló, öko csomagolóeszközt használtak (pl: papír, növényi keményítőből (PLA) készült eszközök, cukornád doboz) azok a járvány alatt, a megnövekedett dobozhasználat ellenére sem álltak vissza a hagyományos műanyagra.

A grafikon jól mutatja, hogy a koronavírus járvány első hullámakor, a korlátozó intézkedések bevezetését követően, az értékesítés visszaesett. Ennek több oka volt. Egyrészt az éttermeknek időre volt szükségük, hogy átszervezzék működésüket. Több étterem esetében profilváltásra is sor került, hogy házhozszállításra és elviteles értékesítésre alkalmas kínálatot állítsanak össze. Másrészről a „zöld” termékek gyártói sem tudtak ilyen rövid idő alatt kellő mennyiségű PLA és más lebomló alapanyagú terméket előállítani, hiszen az ezekhez szükséges nyersanyagok pl PLA granulátum, gyakran hiányterméknek számítanak.

Áprilistól azonban az éttermek forgalma és ezáltal a környezetbarát csomagolóeszközök eladása ismét beindult. Júniusra beérte az év eleji adatokat és tovább növekedett, majd decemberig egy állandó, de magasabb eladási szintre állt be.

A környezetbarát eszközök értékesítése tehát 2020-as évben stabil emelkedést mutatott, ami azt jelenti, hogy a hazai éttermek számára a nehézségek ellenére is fontos szempont maradt a környezet védelme.

Az Indepackról

Az Indepack Kft. 2009-ben kezdte meg működését. Jelenleg közel 16.000 kis- és középvállalat tartozik ügyfélkörébe a büféktől az éttermekig, emellett nagyobb rendezvények kiszolgálója is. Magyar tulajdonú vállalkozás, jelenleg 20 embert foglalkoztat. A cég több mint 1000 féle részben saját gyártású, import és hazai terméket forgalmaz, melyet a vevők akár saját céges logójukat vagy egyedi grafikai kivitelezéssel is rendelhetnek. A cég bármely étel-ital csomagoláshoz, tálaláshoz, illetve rendezvényekhez szükséges eszközökre kínál környezetbarát alapanyagú és hagyományos megoldást is.

forrás: indepack.hu 2021.01.18