Kezdőlap > Machine > Industrial robot > A jövő szinonimája: automatizáció
Industrial robotMachine

A jövő szinonimája: automatizáció

A vállalatok manapság sok esetben nehezen találnak szakképzett munkaerőt a különböző pozíciókba. Ennek több oka is van: a népesség elöregszik, és nincs, aki jelentkezzen azokra a pozíciókra, amelyeket korábban könnyebb volt betölteni. Ha ezt a tényt összekapcsoljuk a járvány okozta negatív hatással, akkor egyértelmű, hogy világszerte sok vállalat miért kerül nehéz helyzetbe a munkavállalók megtalálása terén.

Az automatizálási megoldások – beleértve a robotokat, CNC-rendszereket és különféle más rendszereket – az 1960-as évek első fele óta terjednek az ipari termelésben. Az utóbbi években az értékesítésük hatalmas növekedése elsősorban a vállalatok termelékenységére és hatékonyságuk maximalizálására irányuló törekvéseinek köszönhető. Különösen a robotika ért el óriási előrelépést az elmúlt évtizedben, nem utolsósorban azért, mert elérhetősége jelentősen javult.

A kollaboratív robotok a rugalmasságot és a pontosságot ötvözik, az eddig még nem automatizálható folyamatokban is. Egyik legfőbb előnyük, hogy képesek 24 órán át működni, ez pedig lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a termelési kapacitásukat maximálisan kihasználják.

Az automatizálási megoldások számos iparágban segítenek megváltoztatni az általunk ismert munkahelyeket. A robotika és az automatizálási technológiák alkalmazása fokozatosan hozzájárul ahhoz, hogy a munkahelyek hatékonyabbá és produktívabbá válhassanak. A robotok nem veszik el a munkát az emberektől, sokkal inkább megnyitják az utat a biztonságosabb és rendezettebb álláshelyek létrehozása előtt. Emellett nem elhanyagolható tényező az sem, hogy az automatizálás nagymértékben hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez, hiszen növeli a termelékenységet, miközben megoldást kínál a munkaerőhiányra.

A Universal Robots már régóta elkötelezett a munkavállalók képzése és átképzése mellett. A Universal Robots Academy egy egyedülálló platform, ahol ingyenes online interaktív tanfolyamokon keresztül a jelentkezők lépésről lépésre megtanulják az együttműködő robotok programozását. Egy átlagember esetében mindössze körülbelül másfél órát vesz igénybe egy alapszintű Universal Robots robot programozása.

Az automatizáció és a robotika fejlődése, terjedése fokozatosan átalakítja a munkaerőpiaci igényeket és lehetőségeket. Mielőtt kétségbeesnénk, hogy a robotok elveszik majd a munkánkat, fontos megjegyezni, hogy az újítások egészen máshogy érintik a különböző foglalkozásokat – míg bizonyos munkakörök a robotizáció hatására akár el is tűnhetnek, addig más foglalkozásokban nemhogy csökkenhet, hanem drasztikusan megnövekedhet a humán munkaerő iránti igény. A kereslet növekedését jósolják a hozzáértők például a technológiai ismereteket igénylő munkakörökben: ezekben a foglalkozásokban egyes előrejelzések szerint, akár 55%-kal is nőhet a munka mennyisége. Általánosságban elmondható, hogy a legkevésbé automatizálható foglalkozásoknak a felsőfokú végzettséget igénylő szakmák tekinthetőek.

A robotikus folyamatautomatizálási megoldások számos előnnyel járnak, mint például költségcsökkentés, rövidebb ciklusidő és nagyobb termelési kapacitás, rugalmasság és skálázhatóság, nagyobb precizitás, biztonságosabb munkavégzés, jobb hangulat a dolgozók körében, pontosabb és nagyobb mennyiségű adatrögzítés.

Az emberekben gyakran megfogalmazódik olyan negatív vélemény, miszerint a robotok és az ipari automatizálás elveszi a munkát az emberektől, különösen azoktól, akik nem rendelkeznek megfelelő tapasztalattal és képzettséggel. Ennek azonban sok esetben éppen az ellenkezője igaz. Számos feldolgozóiparban működő vállalat tapasztalatai azt mutatják, hogy a robotikába és az ipari automatizálásba való beruházás növelheti a munkavállalók számára elérhető munkahelyek számát. Az automatizálási megoldásokba beruházó vállalatok több üres munkahelyet teremtenek, mivel a termelés hatékonyságának jelentős növekedésével egyidejűleg az egész vállalat termelékenysége is nő.

A jelenlegi munkahelyek esetleges elvesztése kapcsán felmerülő bizonytalanság miatt nem szabad, hogy az országok, vállalatok lemondjanak az új technológiák által teremtett lehetőségéről. Ezek a technológiák idővel minden országot el fognak érni, ezért jobb a változások elébe menni, és ezáltal a globális verseny élvonalába tartozni.

A Universal Robotsról

A Universal Robots célja, hogy élvonalbeli robotikai platformjával lehetővé tegye a munkavégzés folyamatának megváltoztatását.

A világ első kereskedelmi forgalomban kapható együttműködő robotjának (kobot) 2008-as bemutatása óta a UR olyan termékportfóliót fejlesztett ki, mint a UR3e, UR5e, UR10e és UR16e, amely különböző hatótávolságokat és teherbírást tesz lehetővé. Mindegyik modellt a UR+ ökoszisztéma keretében végeffektorok, szoftverek, tartozékok és alkalmazási készletek széles választéka támogatja. Ez lehetővé teszi, hogy a kobotok az iparágak széles skáláján használhatók és rugalmasan átcsoportosíthatók legyenek különböző feladatokra.

A Teradyne Inc. részét képező vállalat székhelye a dániai Odense-ben található, és irodákkal rendelkezik az Egyesült Államokban, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, a Cseh Köztársaságban, Romániában, Oroszországban, Törökországban, Kínában, Indiában, Japánban, Dél-Koreában, Szingapúrban és Mexikóban.

A Universal Robots világszerte már több mint 50 000 kobotot telepített.

forrás: sterncom.hu 2022.04.05