Érdekességek
Kezdőlap > Iparág > Szűkfolyosós megoldások – a jövő térszervezése
IparágLogisztikaMachineTransportation

Szűkfolyosós megoldások – a jövő térszervezése

Az intralogisztika trendjei között a hatékonyság, a kapacitás és a térkihasználás növelése jelentik a legmeghatározóbb irányokat. Az automatizáció mellett a tér újraszervezése is folyamatosan zajlik: a polcrendszerek egyre magasabbak, a folyosók pedig egyre szűkebbek lesznek a helykihasználás optimalizálásával. Ezekben a terekben a nagy teljesítmény és a kiemelkedő biztonság alkotnak elválaszthatatlan párost és adják fel a leckét gépeknek és embereknek egyaránt. A szűkfolyosós felhasználási terület olyan kihívások elég állítja az anyagmozgató gépeket, mint semmi más. Itt milimétereken múlik a siker és a biztonság. Azt is mondhatnánk, hogy az elmúlt évtizedek technológiai innovációi mind ebben a valóban szűk szegmensben értek fel a csúcsra.

Elektromos meghajtás

A szűkfolyosós anyagmozgató gépek különleges tudásuknak köszönhetik népszerűségüket: egyszerre gyorsulnak és emelnek. Ehhez olyan nagy teljesítményű, dinamikus motorokra van szükség, amelyek az emelést biztonságosan, a mozgatást pedig gyorsan és dinamikusan el tudják végezni, ráadásul egyszerre és pontosan. Ez kizárólag elektronikus meghajtással lehetséges, aminek köszönhetően energiahatékonyságban is jól teljesít ez a megoldás, mivel a fékezési és süllyesztési energia visszatáplálható a rendszerbe. Az elektromos meghajtás továbbá olyan automatizációk használatát is lehetővé teszi, amelyek tovább optimalizálják a rendszert gyorsaság és biztonság szempontjából: a Linde System Control automatikusan szabályozza az emelési és haladási sebességet, valamint optimalizálja a teljesítményt és a navigációban is segítséget nyújt.

Hétméteres polcmagasság, óránként 30 raklap

A hagyományos targoncáknál ötször nagyobb teljesítmény a szűkfolyosós elrendezésnek, illetve az emelés és a gyorsulás szinkronitásának köszönhető. A szűkfolyosóra tervezett anyagmozgató gépekkel egy raklapot egyszerre lehet átlósan és nagy magasságba emelni, közben pedig nagy sebességgel előrefelé mozgatni. A jövő raktárai már biztosan ezt a technológiát fogják használni, az egyre növekvő mértékű automatizáció is ezt a térrendező elvet követi. A teljes automatizáció a szűkfolyosós raktárakban éppúgy lehetséges, mint a hibrid megoldások használata, így nem kell azonnal fejest ugrani egy új rendszerbe – a hagyományos raktárok akár lépésről-lépésre vagy inkább sorról-sorra is átalakíthatóak, folyamatosan növelve ezzel a munkafolyamatok hatékonyságát és alacsony rizikó mellett tesztelve az új technológiákat.

Automatizált navigáció

A szűkfolyosós terekben a navigáció is automatizálható egy központi egység segítségével: a rendszer egy WiFi-hálózaton keresztül küldi át a szükséges céladatokat az emelővillás targoncán található vevőnek. A jármű RFID-válaszjeladóval vagy vonalkóddal határozza meg az aktuális pozícióját. Ezzel egy időben a targoncába beépített emelésimagasság-mérő rendszer megadja az aktuális magasságot. A jármű rendszere összehasonlítja ezt az információt a raktár elmentett térképével, így három dimenzióban tájékozódik. Ebből kifolyólag a Linde navigációs rendszerével támogatott szűkfolyosós targoncákban a vezetőnek csak a menetfunkciót kell működtetnie ahhoz, hogy a jármű célba érjen. Alternatív megoldásként használhatóak más pozicionáló segédeszközök is, például a nagy magasságban végzett kezelést megkönnyítő kamerarendszer vagy az automatizált villaciklus, amellyel a jármű egy raklap be- vagy kitárolásakor egy gombnyomásra három mozgást hajt végre teljesen önállóan. A Linde System Control vezérlőrendszer ennek során felismeri, ha a villákon rakomány van, és automatikusan megkezdi a megfelelő mozgásciklust.

Magasraktári biztonság

A szűk folyosók nehezen beláthatóak, a polcok pedig akár 18 méter magasak is lehetnek, ami már önmagában alapértelmezetté teszi a vezetéstámogató rendszerek használatát. A Linde magasraktári targoncái olyan biztonsági egységekkel vannak felszerelve, amelyek csökkentik a balesetveszélyt. A menetbiztonsági asszisztens (GSA) célzott menetparancsok révén csökkenti a targonca sebességét egyenetlen talajokon, illetve akadályok – például födémgerendák – esetén korlátozza a maximális emelési magasságot. A munkavégzés biztonságát szolgálja az is, hogy a jármű mozgatásához a vezetőnek mindkét kézzel nyomnia kell a kezelőegységet, ezenkívül az ülésbe vagy a kezelőfülke padlójába szerelt holtember-kapcsolót is lenyomva kell tartania. Különböző tükör-és kamerarendszerek segítenek a szűk tér teljes belátásában is.

Stabilitásvezérlés

A szűkfolyosós rendszerekben minden miliméter számít és a raktár padlójának minden apró egyenetlensége vagy lejtése problémát okozhat, a rakomány veszélyes kilengését eredményezve. Minden új szűkfolyosós berendezés üzembe helyezése előtt egy szerviztechnikusnak meg kell állapítania, hogy az adott raktár padlófelülete sehol nem jelent biztonsági kockázatot. Amennyiben a padló egyenetlen, a technikusnak csökkentenie kell a jármű maximális menetsebességét. Ez kisebb rakodási teljesítményt, így üzleti veszteséget eredményez. Korábban számos raktár-üzemeltető volt kénytelen ezzel a problémával együtt élni. A Linde aktív stabilitásvezérlést kínáló segédrendszere azonban megoldja ezt a problémát és kompenzálja az egyenetlenségeket. A rendszer felismeri a folyosó jobb és bal széle közötti egyenetlenségeket, és automatikusan kiegyenlíti a lökéseket, rázkódásokat. A jármű így nem optimális padlón is képes maximális rakodási teljesítményre.

A magasraktári megoldások térhódítása megállíthatatlan. A Linde személyre szabott megoldásokkal és konfigurációkkal bármilyen tér igényeit ki tudja szolgálni, így a szűkfolyosós raktárakban is maradéktalanul helyt áll.

forrás: linde-mh.hu 2020.08.10