Kezdőlap > Packaging > Design > Műanyagmentes ajándékozás: Knot Wrap kendőcsomagolások
DesignPackaging

Műanyagmentes ajándékozás: Knot Wrap kendőcsomagolások

Érdekes cikk jelent meg a fenti címmel a napokban a womagic.hu oldalon.

A Knot Wrap kendőcsomagolást a japán furoshiki hagyománya ihlette. A furoshiki egy kis darab gazdagon díszített anyag, melyet Japánban eredetileg a fürdők vendégei használtak a ruháik felkötésére. Évtizedek óta használnak kendőket ajándékozásra: a kendők csodaszép csomagolóanyagok és nem kerülnek a szemétbe.

A beszállító garantálja, hogy a sálak egyikén sem szerepel márkajelzés, vadászjelenet, és egyik sem tartalmaz selymet vagy gyapjút.

A Lush 2009-ben mutatta be a vintage kendőcsomagolásokat. A csodás régi sálakból készült egyedi csomagolóanyag igazán különlegessé teszi az ajándékokat, ráadásul a környezetet is óvja. A vintage kendők alapanyagait egy angol cég válogatja ki kézzel, aprólékos munkával. Évente kb 7 tonnányi vintage kendőcsomagolást használ fel a cég a bolti és az online kereskedelem során.

Csak a legjobb minőségű, erőszakmentesen előállított kendőcsomagolások kerülnek a boltok polcaira. Minden Lush vintage kendő egyedi, nincs két egyforma.

Miután megajándékozták szerettüket, visszakérik a kendőt és a következő alkalomra is azt használják fel. Egy egyedi kendő tartozik egy emberhez – ezzel kedveskednek az ünnepeltnek és egyben spórolnak meg rengeteg műanyagot és papírt a Földnek.

Re-Wrap

A 2009-ben útjára indított Re-Wrap nevet viselő kezdeményezésük célja, egy környezetbarát, biopamut csomagolás-alternatíva használata, mely a lehető legkevésbé terheli a környezetet. Gyönyörű, színes, újrahasznosítható kendőcsomagolások 100 százalékos pamutból készülnek és mindet egy indiai női szövetkezet készíti. Mindenféle káros kezelő anyagoktól mentesen készülnek, sőt, a gyártásukhoz is csupán az átlagosan elhasznált vízmennyiség nyolc százalékára van szükség. Kaamila Qazi, a Re-Wrap program beszállítás-vezetője elmondta, hogy programjuk egyik legfőbb feladata a környezettudatosság mellett az, hogy az olykor szörnyű körülmények között dolgozó nőknek megélhetést és egy jobb életminőséget biztosítsanak. A szebbnél-szebb kendő mintákat mind kézzel rajzolják, festik majd pedig varrják, mindezt természetesen tisztességes fizetésért cserébe. Minden reggel jógáznak, hogy testileg és lelkileg is készen álljanak az előttük álló munkára.

Palackból kendő

A pamut kendők mellett be tudsz szerezni újrahasznosított műanyag palackokból készült változatot is – a felhasznált palackokat Angliában kimossák, megtisztítják, összezúzzák, majd beolvasztják, mielőtt újra felhasználják őket. A felhasznált palackok száma fel is van tüntetve a kendők címkéjén. Eddig több, mint 66 ezer kilogramm műanyaghulladékot spórolt meg a Lush meg ezzel a módszerrel.

Ez körülbelül 150 jegesmedve súlya!

A Lush kendőcsomagolásait kis hordozótáskákká alakíthatod, borosüvegtől könyvekig bármilyen ajándék csomagolására felhasználhatod őket. Egészen változatos módokon használhatod: lehet belőle sál és táska is, attól függően hogyan hajtogatod az anyagot. Praktikus és környezetbarát, így hosszú távú megoldást jelent a hulladékmentes ajándékcsomagolás problémájára és sokat teszünk ezzel a bolygónkért is.

forrás: womagic.hu 2020.07.20

fotó: womagic.hu