Érdekességek
Kezdőlap > Packinfo > Environment > A Stora Enso és a Tetra Pak közösen vizsgálja meg egy, a használt italos kartonokat újrahasznosító gépsor megvalósításának lehetőségét
EnvironmentPackinfo

A Stora Enso és a Tetra Pak közösen vizsgálja meg egy, a használt italos kartonokat újrahasznosító gépsor megvalósításának lehetőségét

A Stora Enso és a Tetra Pak egyesíti erőit, hogy felmérjék egy új újrahasznosító gépsor létrehozásának lehetőségét, ezzel jelentősen növelve a használt italos kartonok újrafeldolgozásának mértékét Közép-Kelet Európában.

A két partnercég megvalósíthatósági tanulmány elkészítését kezdeményezte annak érdekében, hogy megvizsgálják egy nagyteljesítményű, használt italos kartonokat (Used Beverage Cartons, UBC) újrafeldolgozó gépsor megvalósításának lehetőségét a Stora Enso Ostrołęka-i üzemében, Lengyelországban.

Ebben a modellben a Stora Enso pépesítené és szétválasztaná a használt italos kartonokból származó rostokat Ostrołeka-i üzemében, majd az így kinyert rostokat nyersanyagként hasznosítaná, mindeközben a Tetra Pak biztosítaná a polimerek és az alumínium újrafeldolgozását és felhasználását egy erre kijelölt partner közreműködésével. Megvalósulása esetén az új újrahasznosító gépsor éves kapacitása 50 000 tonna használt italos karton lenne, eredményeként jelentősen nőne az italos kartondobozok újrafeldolgozási kapacitása Európa-szerte, ezzel tovább emelve az italdobozok jelenlegi 51%-os újrahasznosítási arányát. A projekt első szakaszában az újrahasznosított, fogyasztás utáni italdoboz-alapanyag Közép- és Kelet-Európa országaiból származna.

“Egy új gépsor lenne a következő lépés a csomagolóanyagok körkörösségében, ezzel segítve ügyfeleink márkáinak körkörössé tételét. Az italos kartonokat napjainkban széles körben újrahasznosítják Európában, és mi is szeretnénk a rostokkal, illetve kartondobozokkal kapcsolatos ismereteinket felhasználni az italos dobozok újrahasznosításának és begyűjtésének elősegítésére, valamint felgyorsítására. Az Ostrołęka-i üzemben zajló gyártási folyamatainkban már jelenleg is használunk újrahasznosított (OCC) alapanyagokat. Abban vagyunk érdekeltek, hogy a már most is jól működő újrahasznosító rendszerünket továbbfejlesszük és magas minőségű UBC rostokat használjunk” – nyilatkozta Markku Luoto, a Stora Enso LPB Aseptic and CUK üzletágáért felelős alelnöke.

“A használt italos dobozok gyűjtése és újrahasznosítása terén a termelési láncban szereplő partnerekkel való együttműködés első számú prioritásunk. Bízunk benne, hogy ez az együttműködés lehetővé teszi számunkra Európa újrafeldolgozási infrastruktúrájának javítását és a régió használt italos karton újrahasznosítási arányának további növelését. Az ehhez hasonló szinergiák révén leszünk képesek vezető szerep betöltésére a fenntarthatósági átalakulásban és egy alacsony szén-dioxid kibocsátású körkörös gazdaság elérésére” – mondta Guillaume Latourrette, a Tetra Pak Kelet Európa ügyvezető igazgatója.

A megvalósíthatósági tanulmány elkészülte hat hónap múlva várható, amely után előreláthatólag a projekttel és annak ütemezésével kapcsolatos esetleges döntések megerősítésére kerül sor.

A biogazdaság részeként, a Stora Enso vezető globális szállítója a megújuló megoldásokkal előállított csomagoló anyagoknak, bioanyagoknak, faépítőanyagoknak és papírnak. Abban hiszünk, hogy minden, amit fosszilis anyagokból állítottak elő, ma már fából is elkészíthető. A Stora Ensónak mintegy 25 000 alkalmazottja van több mint 30 országban. 2019-ben 10,1 milliárd euró volt az értékesítésünk. A Stora Enso részvényeit a helsinki Nasdaq (STEAV, STERV) és a stockholmi Nasdaq (STE A, STE R) tőzsdéken jegyzik. Továbbá a részvényekkel ADR-ként (SEOAY) kereskednek az Amerikai Egyesült Államokban. storaenso.com

A Tetra Pakról

A Tetra Pak a világ vezető élelmiszergyártó és csomagoló eljárásokat kínáló vállalata. Közösen dolgozunk vevőinkkel és beszállítóinkkal, biztonságos, innovatív és környezetbarát termékeket biztosítsunk világszerte több száz millió embernek 160 országban. Mintegy 25 000 munkatársunkkal világszerte hiszünk a felelős vállalatirányításban és fenntartható üzletvitelben. Mottónk “MEGŐRZI, AMI JÓ” tükrözi a víziónkat, hogy biztonságos és elérhető élelmiszereket állítsunk elő mindenhol.

További információ a Tetra Pakról a www.tetrapak.com oldalon.

forrás: grayling.com 2020.11.13