Kezdőlap > Iparág > Élelmiszer > Édes csomagolóanyag válthatja a jelenlegi műanyagokat
ÉlelmiszerEnvironmentIparágPackinfo

Édes csomagolóanyag válthatja a jelenlegi műanyagokat

Az utóbbi időben többször lehetett olvasni arról, hogy tudósok biológiai módon lebomló műanyag előállításával kísérleteznek annak érdekében, hogy kisebb legyen a környezetterhelés. A legutóbbi kísérletek szerint cukorból készülhet ilyen, környezetbarát műanyag.

Jelenleg az élelmiszeriparban használt műanyagok java részét kőolaj származékokból állítják elő. Maga az eljárás erősen környezetszennyező, ugyanis egy olyan anyagot használnak fel a gyártás során, amely az első világháború idején vegyi fegyverként volt számon tartva.

Ugyan az elkészült műanyag egészségkárosító hatása lényegében nulla, mégis veszélyes a környezetre nézve, mivel csak hosszú idő alatt képes lebomlani. A Fenntartható Kémiai Technológiák Központja és a Bathi Egyetem kutatói most egy olyan felfedezést tettek, amely jelentősen csökkentheti a műanyagok okozta környezetterhelést.

Végre olyan csomagolóanyagokba kerülhet az élelmiszer, ami az egészségre egyáltalán nem káros
Végre olyan csomagolóanyagokba kerülhet az élelmiszer, ami az egészségre egyáltalán nem káros

 

A kutatók ugyanis rájöttek, hogy cukorból és a levegőből kivont szén-dioxidból biológiailag lebomló műanyag készíthető, amely rövid idő alatt cukorrá és szén-dioxiddá, tehát alkotóelemeire bomlik. Az újfajta műanyag előállítása is egyszerűbb, ugyanis alacsony nyomáson és szobahőmérsékleten elő lehet állítani a környezetbarát műanyagot.

Fizikailag szinte tökéletesen megegyezik a kőolaj származékokból előállított műanyaggal, viszont környezetbarát mivoltából alkalmas gyógyszerek és bébiételek csomagolására is – erre a kőolaj származékokból előállított műanyagot tilos alkalmazni.

Az újfajta műanyag glükóz és fruktóz mellett mannóz és ribóz segítségével is előállítható. Várhatóan a jövőben az ilyen innovatív technológiákkal készült műanyagok képesek lesznek kiváltani a környezetterhelő műanyagok alkalmazását.

forrás: magro.hu 2017.06.19