Kezdőlap > Packaging > Auxiliary material > A PVC-korszak vége: van zöld alternatíva a csomagolásban!
Auxiliary materialEnvironmentPackagingPackinfo

A PVC-korszak vége: van zöld alternatíva a csomagolásban!

A PVC-korszak vége: van zöld alternatíva a csomagolásban!

A hétköznapokban szerencsére egyre többen figyelünk rá, hogy minél kevesebb nejlonzacskót használjunk: a sokszor felhasználható bevásárlótáskák és kompakt méretűre összehajtogatható, ötletesen tárolható műanyag zacskók talán lassan a golyóstollaknál is legnépszerűbb reklámajándéknak számítanak. Vajon, hol keletkezik a legtöbb, nem újrahasznosítható műanyagszemét?

A logisztikát sokszor vádolják azzal, hogy “szemetet termel”.

Sajnos a lakosság által felhasznált nejlonzacskók mennyisége eltörpül az óriási mennyiségű csomagolási műanyaghulladék mellett, ami a raktárakban, és úgy általában a logisztika, mint iparág működése során termelődik. A hétvégi bevásárlásra szerencsére egyre többen készülnek környezetbarát módszerekkel: újra előkerültek a fonott kosarak, a designtermékként is helytálló vászontáskák.

Ipari mennyiségi csomagolásnál azonban rendszerre van szükség, olyan csomagolástechnológiára, ami maximálisan ellátja a védelmi funkciót, könnyű és újrahasznosítható.

Viszlát, PVC – jön a környezetbarát csomagolóanyag!

A különféle polimerek gyártásában már van annyi tapasztalatunk, hogy biológiailag lebomló műanyagokat gyárthassunk, de az ipar és a technológia még mindig nem áll készen rá, hogy ezek teljes mértékben leválthassák a nem környezetbarát csomagolóanyagokat. Jó hír, hogy az újrahasznosító folyamatok technológiái is fejlődnek, és ezt az EU és a tagállamok vonatkozó törvényei is követik. A csomagolástechnika iparát talán leginkább érintő ilyen változás, hogy a PVC ki fog szorulni a piacról. Nyugat-Európában például már nem is szabad PVC tartalmú csomagolóanyagokat felhasználni.

A PVC, vagyis polivinilklorid anyagösszetételét tekintve egészségkárosító hatású, már folyamatban van a kezdeményezés a teljes betiltására. De mit használjunk helyette?

Keresse az LDPE tartalmú csomagolóanyagokat!

 Az újrahasznosítható, a PVC-nél környezetbarátabb alternatíva a kis sűrűségű polietilén (LDPE), amely remek választás addig, amíg a biológiailag teljes mértékben lebomló anyagok teljes mértékben fel nem tudják váltani a nem lebomlókat. Ha ilyen csomagolóanyagot választ, akkor nem csak egy minden igényt kielégítő, hegeszthető, rugalmas felhasználású fólia kerül az ön dobozaiba, de biztos lehet benne, hogy egyelőre nem kell külföldi megrendelései miatt sem aggódnia, hiszen mindenfajta hatályban lévő szabálynak megfelel majd.

(x)

forrás: terkitoltoanyag.hu  2017.10.27

Fotó: terkitoltoanyag.hu