Érdekességek
Kezdőlap > Packinfo > Environment > Brutál mennyiségű karácsonyi csomagolópapír végzi a szemétben
EnvironmentPackinfo

Brutál mennyiségű karácsonyi csomagolópapír végzi a szemétben

A képeslapokat meg inkább felejtsük el teljesen.

Reméljük, azt már nem kell magyarázni, hogy teljesen felesleges dolgokat még akkor se vegyünk szeretteinknek (se karácsonyra, se máskorra), ha azok papíron nagyon le vannak árazva.

Ugyanakkor az ünnepi csomagolással is hatalmas pofonokat viszünk be bolygónknak – hívja fel a figyelmet az Igényes férfi nevű portál cikkében. Az írás tanulsága szerint csak hazánkban

karácsonykor mintegy 250 ezer tonnányi csomagolási hulladék végzi a szemétben. 

Magyarországon egyénenként évente átlagosan 100 kilogramm papírt használunk fel, melynek túlnyomó része a kukákba kerül, a legtöbb papírszemét pedig decemberben, az ünnepek alatt keletkezik: ilyenkor 10-15 százalékkal nő az átlagos papírfogyasztás mennyisége – írják.

A britek elérnék a Holdat a csomagolópapírral

A cikk a britekkel példálózva kifejti, hogy annyi csomagolópapírt használnak el egy évben, amivel egy jobb napon elérnék a Holdat. Tehát 100 millió tekercs (mintegy 227 000 mérföldnyi) pörög el a szigetországban, míg a Hold-Föld távolság átlagosan 238 855 mérföld, de mikor legközelebb van, akkor 225 623 mérföld, szóval bőven elérnénk (legalábbis, ha lehet hinni a NASA számainak).

Az unió többi része is zabálja a papírt rendesen

Az Eurostat adatai szerint 2007 és 2016 között a papír és a karton volt a fő csomagolási hulladék az Európai Unióban: 2016-ban 35,4 millió tonna – írják. És míg egyre jobbak az újrahasznosítási számok a papírnál, sajnos, amibe karácsonykor csomagolunk, az gyakran nem is számít papírnak.

A csillogós és műanyaggal bevont az nem tud visszakerülni a körforgásba

Küldd még valaki képeslapot 2019-ben?

Forrás: iStock

A fent említett cikk kitér arra is, hogy a britek hogyan nyírják ki a Földet a képeslapküldözgetéssel. „A becslések alapján az Egyesült Királyságban 2019-ben egy-egy személy 17 karácsonyi képeslapot fog küldeni vagy kapni. Viszonyításképpen: ezzel a papírmennyiséggel majdnem 50 ezerszer be lehetne takarni a London Eye-t” – fogalmaznak.

Így csomagolhatunk ki és be felelősen

Felelősségteljesen úgy tudunk csomagolni, ha nem külön rakjuk az ajándékokat, illetve ha olyan anyagot választunk, amin megtalálható az FSC- vagy a PEFC-jelzés, azaz az erdőgazdaság és a fenntartható erdőgazdálkodás tanúsítványa, mert ezek mutatják, hogy környezetbarát a termék – idézi az írás Miklós Zsoltot. A Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója ezenfelül kiemeli, hogy ha már becsomagolódott az az ajándék, akkor legalább óvatosan bontsuk ki, hogy újra tudjunk az anyagba csomagolni.

forrás: startlap.hu 2019.12.24